fbpx

In het Limburgse Echt heeft Westland Wil Vooruit flink vertrouwen kunnen tanken richting het finaleweekend van de clubcompetitie. In de zware UCI 1.2 koers werd hard gereden en een kopgroep van 13 man bleef heel de dag weg. In deze kopgroep hadden Nick van der Meer en Coen van Kleef zich ook genesteld. Nick van der Meer zou een goede koers uiteindelijk bekronen met een 4e plek. De overwinning was voor Robbert de Greef.

Vooraf was de doelstelling voor de Westlanders in Limburg duidelijk. Lekker koersen en de puntjes op de i voor het finaleweekend. Natuurlijk wilde WWV wel meezitten met de vroege vlucht, maar de verwachting was dat een groepje het niet zou gaan redden. In de eerste kilometers regende het evengoed aanvallen met elke keer een WWV-renner daarbij. Pas na 25 kilometer merkten de renners dat de eerste vermoeidheid begon op te spelen bij het peloton. Voor WWV was dat het sein om zich nog activeren met de uitlooppogingen te gaan bemoeien. Het duurde dan ook niet lang voordat Nick van der Meer met een groepje voorop kwam en even later sloot Coen van Kleef ook met een groepje daarbij aan.

Direct na het samenkomen van de twee groepen werd er hard doorgetrokken. Op het moment dat de ontsnapping gemeld werd bij de ploegleiders hadden ze al een minuut te pakken. Na een korte inspectie van de kopgroep bleken praktisch alle grote ploegen vertegenwoordigd. Daarnaast werd door geen renner ingehouden, dus dit zou de ontsnapping van de dag moeten zijn. Dat bleek ook wel, want het al ziedend hoge tempo ging nog hoger de lucht in. In de eerste twee uur overbrugden de coureurs maar liefst 97 kilometer. Op een gegeven moment kwamen renner uit continentale ploegen zelfs vragen of het tempo misschien iets zou mogen zakken. Voor Coen van Kleef en Nick van der Meer was het lekker meerijden. Hun ploeggenoten achter hun in het peloton  verrichten prima afstopwerk en zo kon de kopgroep, tegen de aanvankelijke verwachtingen in, toch wegblijven.

In de finale kwam er in het peloton toch nog wel een georganiseerde jacht opgang, maar de inspanningen van onder andere het Monkey Town Team van Westlander Sven van Luijk mochten niet meer baten. In de kopgroep hadden Coen en Nick inmiddels overlegd en het was duidelijk dat het alle ballen op Nick werd. Coen leverde vervolgens beulswerk door vol op kop door te blijven rijden. Hiermee bleef de samenwerking in de groep goed en kon de voorsprong op het peloton behouden blijven. Uiteindelijk zou Coen als 37e eindigen waar hij meer verdiende. In het laatste stuk van de koers werd Coen nog bijgehaald door een groep achtervolgers. Spijtig voor de Belofte van WWV, maar zijn harde werk voor Nick bracht hem persoonlijk niet meer.

Nick vond zichzelf in de diepe finale nog steeds op de voorposten terug. Als enige clubrenner in de voorste groep voelde hij zich nog bijzonder fris. Helaas moest hij wel passen toen Robbert de Greef, Morten Hulgaard en Stijn de Bock er vandoor gingen. Toch wist hij mooi de sprint van het groepje daarachter te winnen en daarbij internationale continentale renners te kloppen. Hij eindigde daarmee op de 4e plaats, waarmee hij dan voor de tweede keer dit seizoen UCI punten pakt. Een mooie prestatie van een clubrenner.

Voor Westland Wil Vooruit was dit weekend erg goed voor het moraal. Jos Koop wint zowel op zaterdag als zondag een criterium en de ploeg reed vandaag dus ijzersterk in de Kernen Omloop Echt-Susteren. Het biedt geen garantie voor het komende weekend, maar het vertrouwen in het team, in elkaar en in zichzelf is bij de renners flink gegroeid.