Het is Jos Koop voor de tweede keer gelukt om de sprinttrui van een etappekoers in Azië te winnen. Na de Oranje sprinttrui in Poyang Lake legde hij vandaag beslag op de groene trui in de International Tour de Banyuwangu Ijen.

Waar Jos in China de hele koers een voorsprong te verdedigen had, begon hij vandaag op een gedeeld eerste plaats. De Indonesiër die gedeeld eerste met Jos stond toonde verder geen interesse in de tussensprints, waardoor zijn grootste concurrent de Australiër Zenovich werd. De Australiër had de tweede etappe gewonnen stond voor aanvang van de etappe op slechts twee punten.

Met drie tussensprints waar elke keer 5, 3, 2 en 1 punt te verdienen viel, was dus nog niks zeker. Zeker niet toen bij de eerste tussensprint Zenovich 3 punten pakte en Jos 1. Daarmee stonden ze in punten gelijk en zou de eindzege in het puntenklassement naar de Australiër gaan. In de volgende tussensprint kon Jos orde op zaken zetten door als twee de streep te passeren. De Australiër gaf niet thuis en daarmee was de voorsprong dus weer 3 punten. De volgende tussensprint zat een groep vooruit dus waren de punten al weg voordat het peloton met Jos en Zenovich passeerde.

Met 7 man vooruit had Zenovich de peloton sprint moeten winnen om weer op gelijke hoogte met Jos te komen, maar de 8e plek was voor Mazuki en de 9e voor onze eigen Jos. Daarmee stelde hij zijn tweede eindzege in een sprintklassement in korte tijd veilig. Niet alleen krijgt hij een mooie groene trui als souvenir mee naar huis, maar ook een mooie cheque van 30.000.000. Roepia weliswaar, maar toch.

Helaas hebben we Jos nog niet kunnen bereiken, maar zijn maatje Bob kan wel al even reageren. Gezien zijn reactie: “Jos pakt de sprinttrui!” kunnen we concluderen dat ze erg blij zijn met het behaalde resultaat. Bob laat verder weten dat ze in het team zich volledig voor Jos hebben ingezet. Het enige wat telde vandaag was de sprinttrui voor Jos en dat is dus gelukt.

De foto’s hebben we wederom te danken aan Stephan van der Zwan van Procyclingstats.com