Daar waar de Westlandse profs schitterden van afwezigheid op het WK in het Noorse Bergen stond zij wel aan start. Voor het allereerste keer mocht ze op het hoogste mondiale toernooi haar kunsten laten tonen.  Hoe was deze ervaring? Wat heeft ze van deze ervaring geleerd? Smaakt het naar meer? En wat wilt ze komend wielerseizoen bereiken bij haar nieuwe ploeg? Genoeg vragen om een te trainen met… Rozemarijn Ammerlaan.

We schrijven donderdag 7 december 2017; weersverwachtingen: in de middag regen en kans op zware windstoten. Menig wielrenner zal het niet in zijn hoofd halen om zijn training buiten af te werken, maar er is altijd een uitzondering op de regel. Ik app nog voorzichtig “Zullen anders een andere dag gaan?”, maar de reactie op deze vraag was niet wat ik hoopte. “Neehoor ik vind regen niet erg, gewoon een kwestie van goed aankleden”. Dit getuigd van een trainingsbeest. Eentje die gewoon lekker gaat trainen als het moet. Of het nu regent of niet.

Elke trainen met… start bij Westland Wil Vooruit. Logisch, want dit is toch wel het centrum van het Westlandse wielrennen. Vanaf het clubgebouw rijden we richting Kwintsheul. Droog! Maar op de Hooghe Beer in Kwintsheul vallen de eerste druppels op ons neer. Snel even een regenjack aan en we kunnen door. Onderweg vertelt Rozemarijn over haar nieuwe ploeg, het APB Junior Women Development Team. De ploeg bestaat uit zes rensters die onder leiding van Kelvin Dekker (zoon van) komend seizoen gaat koersen. De ploeg is opgezet om talentvolle meiden op te leiden richting de top en dat wordt zeer professioneel aangepakt. Zo krijgt Ammerlaan trainingschema’s van een trainer vanuit de ploeg en krijgt ze voldoende materiaal om komend seizoen goed voor de dag te komen.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Over volgend seizoen gesproken weet Ammerlaan waar ze aan moet werken. Het afgelopen seizoen had ze geen ene echte uitschieter behaald. Dit lag niet aan haar kracht, want dat heeft ze wel. Het is meer de explosiviteit wat ze nog mist. Hierdoor kwam ze in sommige koersen al in de beginfase in de problemen en moest ze haar kracht aanspreken om weer terug te rijden. Dit moet volgens haar anders en gaat zij komende winterperiode hier haar focus op leggen.

Ondertussen komt het met bakken uit de hemel vallen, maar dit deert Ammerlaan niet. Met een grote glimlach op haar gezicht praat ze honderd uit over haar WK-deelname. Net als vele was ook voor haar de keuze van bondscoach Loes Gunnewijk een verrassing en iets wat ze totaal niet had verwacht. Haar deelname heeft Ammerlaan te danken aan een goed optreden op trainingskamp, waar ze zich ontpopte tot een van de betere klimsters van de selectie. Gezien het WK in Bergen een geaccidenteerd terrein was, heeft Gunnewijk Ammerlaan de kans gegeven om haar klimtalent te laten zien. Helaas was het niet het optreden waar Ammerlaan op hoopte. Bergop ging alles goed, maar bergafwaarts kon Ammerlaan niet de snelheden halen die ze moest halen. Hierdoor moest ze  op het vlakke en bergop achtervolgen. Dit kostte te veel kracht waardoor ze de rol moest lossen. Toch wist ze in haar eentje als 41e de finish te bereiken. Het was een mooie ervaring. Eentje die ze graag wilt overdoen en dan het liefst met nog meer klimwerk erin, zodat ze haar talenten nog beter kan laten zien.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Na een kleine tussenstop bij Biek Bikes in Kijkduin, waar de koffie weer als van ouds smaakte moesten we alleen nog “even” terug naar het Westland. De wind volop op de neus maakte van dit tochtje nog een hels karwei en toch blijft Ammerlaan kletsen, waarbij ik alle zeilen bij moest zetten om haar te volgen. Ter voorbereiding op haar wegseizoen is ze nu bezig in het veld, waar ze ook haar prijsjes pakt. Zo werd ze bijvoorbeeld tweede op de regiokampioenschappen. Dit geeft haar een goed gevoel voor komend seizoen. Na de helletocht rijden we richting Naaldwijk waar we afscheid van elkaar nemen.

 

 

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Rozemarijn Ammerlaan, een talentvolle en gezellige dame die weet wat ze wil en moet doen om nog beter te worden. Wij hopen dat zij de ambities die ze heeft kan waar maken en dat wij nog veel over haar mogen schrijven!