google.com, pub-6238492612415841, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Aanstaande zaterdag is het weer zo ver. Het NCK, een prestigeslag tussen de Nederlandse verenigingen. Welke vereniging kan de ploegentijdrit het snelst afleggen? Alles wordt uit de kast gehaald om de titel te winnen. De Westlandse wielervereniging Westland Wil Vooruit is al weken met haar junioren bezig om zo goed mogelijk voor de dag te komen op het NCK. De generale repetitie in Maasdijk ging fenomenaal. Hier wonnen de mannen zeer overtuigend de ploegentijdrit en hielden zij niet de minste ploegen achter zich. Op weg naar het NCK ging Wieler Westland mee trainen met de junioren, in een nieuwe Trainen met…

imag0403Een afspraak was zo geregeld. Een van de renners in de juniorenselectie, Freek Middelburg appte mij “donderdag 18:45 bij Westland Wil Vooruit”. Bij de club aangekomen stonden drie van de vier renners en trainer Maurice Barendse klaar om de training aan te vatten. Freek Middelburg, Wessel van Koppen en Bram Nelck kregen een  kort praatje over de training te horen van Maurice. Nadat hij klaar was vertrokken we richting het Kanaal om rustig de waaier op te zetten.

Wat me opviel is dat de ploeg als een goed geoliede machine functioneerde. Om de beurt namen de drie 200 meter voor hun rekening, om vervolgens zich naar achter te laten zakken en weer achteraan aan te sluiten. Het was mooi om te zien dat het eeuwige talent Maurice Barendse de mannen coachte.“Iets dichter op het wiel, Freek” klonk over het kanaal. Met zijn bakken met ervaring en zijn oog op detail, weet hij de jongens te wijzen op kleine puntjes waar ze op moeten letten. Allemaal om de machine zo goed mogelijk te laten draaien.

De ploeg reed rustig verder naar de Maasdijk. Deze training miste de ploeg Yentl Ruijmgaard, die door school er niet bij kon zijn. Samen met Middelburg, van Koppen en Nelck zal Ruijmgaard de kleuren van Westland Wil Vooruit verdedigen op het NCK. Als de ploeg compleet is rijden ze gemakkelijk rond de 50 km/u verteld Barendse mij. De ploeg wist op Strava een KOM te zetten langs de A13 met een gemiddelde van 48 km/u. Hiermee reden ze net zo hard als ene Dylan van Baarle (prof bij Cannondale – Drapac).

Trainen met NCK IIIAchter de Maasdijk aangekomen geeft Barendse aan op 70% van hun kunnen te draaien richting Maassluis, dan terug langs de Waterweg naar de stormvloedkering, om vervolgens weer terug te rijden naar de spoorwegovergang in Maassluis. 70% van hun kunnen……. Dat was constant tegen de 45 km/u aan! Mijn kaarsje ging langzaam uit en langs de Waterweg moest ik de ploeg laten gaan. Dit gaf wel de kans om binnendoor te steken en een aantal actiefoto’s te maken. Van ver zie ik de ploeg weer van de stormvloedkering terug naar de spoorwegovergang rijden. Zoals bij het inrijden, een goed geoliede machine, ondanks het missen van Yentl. Een mooi gezicht, die op de gevoelige plaat staat.

Bij de spoorwegovergang stopt de ploeg met draaien en rijden ze uit richting het nieuwe fietspad achter de Maasdijk. Daar moeten de mannen van Barendse nog tweemaal een ronde rijden van circa 4 km, puur op techniek. Al snel tikt de teller de 45 km/u aan, alsof het de mannen geen moeite kost. Met speels gemak draaien zij de trappers rond. Barendse blijft als coach continu achter de ploeg rijden en geeft de mannen aanwijzingen. De ploeg rijdt perfect door de bochten, waarbij na de bocht het tempo weer rustig wordt opgeschroefd. Zo vallen er geen gaten in de ploeg en komt de laatste renner niet op een groot gat te zitten.

In Maasdijk reden de junioren naar een eerste plek

In Maasdijk reden de junioren naar een eerste plek

Na de laatste twee ronden rijden we weer met z’n alle naar Westland Wil Vooruit. Op de vraag wat hun doelstelling is op het NCK, wordt er luidkeels top 5 geroepen. Met een schuin oog wordt er gekeken naar het podium. Die kans zit er zeker in. Vooral als je kijkt naar hun generale repetitie in Maasdijk, waar ze met kop en schouders boven de rest uitstaken. Hier klopte de junioren niet de minste ploegen. De amateurs Bob van den Berg, Joost van der Blink, Marco Kuijvenhoven en Wilfred Slieker werden naar een tweede plaats gewezen door de junioren en dat zijn toch niet de minste renners.

Als de ploeg het Kanaal afrijdt, stoppen ze bij KP Holland om daar de training af te sluiten. Maurice neemt het woord, evalueert de training en geeft de jongens nog wat tips ter voorbereiding op het NCK. Nadat hij zijn woordje heeft gedaan sluiten de junioren de training af. De jongens hebben afgelopen weken hard getraind om op het NCK te schitteren. Namens Wieler Westland wens ik de junioren dan ook veel succes aanstaande zaterdag op het NCK.