google.com, pub-6238492612415841, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Het Westland, een uniek stukje Nederland. Zoals de Kromme jongens in het nummer “Het Westlandlied” omschreven, Europa’s tuin en Nederlands schat. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat werken de Westlanders om het bruisende Westlandse economie draaiende te houden, alleen kunnen zij dat niet alleen. Al vele jaren komen mensen van over de Nederlandse grenzen om te werken in het Westland. De Pool Bartek Strzelski is er hier één van. De trimmer van Argos-van Scheijndel is net zoals veel Westlanders een harde werker, die naast zijn werk graag op zijn fiets zit. Wat is het verhaal achter deze sympathieke Pool? Wat overwoog hem om naar Nederland te komen? Genoeg vragen samen met Bartek te fietsen voor een nieuwe Trainen met…

Zaterdagochtend 10 uur bij het wielerparcours van HSK Trias was de afspraak. Bartek is namelijk woonachtig in Den Haag, dus was een ontmoeting bij HSK Trias het meest makkelijk voor ons beide. De ontmoeting was wat onwennig. Door mijn werkervaring in de tuin had ik wat Poolse woorden geleerd. Toen ik Bartek zag staan vroeg ik in het Pools Jak się masz?(alles goed). De reactie van Bartek was English please. Ik moest er in mezelf om lachen. Mijn Pools was dus niet zo goed als ik dacht. Na een korte uitleg van mijn kant gingen we op pad voor een mooi rondje door het Westland.

imag0436We reden van Trias weg richting Westland Wil Vooruit. Daar was het NK MTB Jeugd bezig en ik wilde even een paar foto’s maken. Tijdens het ritje naar de Wollebrand vraag ik Bartek het verhaal achter zijn komst naar Nederland. In Polen was Strzelski elektromonteur. Door de economische crisis die Polen hard trof besloot Strzelski zijn geluk te zoeken in Westland. Hij nam zijn mountainbike mee en kwam naar het Westland. Zijn eerste indruk was WoW! Zoveel mensen op een racefiets! Hij voelde zich direct al thuis tussen de Westlanders. Hij kon via een uitzendbureau aan de slag in de tuin en elk uurtje wat hij vrij was spendeerde hij op zijn mountainbike. Hij ging vaak naar het park bij de Rijswijkse wielervereniging de Spartaan. Hier werd hij ook opgemerkt door een aantal leden en zo is hij in aanraking gekomen met de Nederlandse wielersport.

bartekAangekomen bij Westland Wil Vooruit kijken we onze ogen uit. Het NK MTB jeugd is tot op ten top goed georganiseerd. Ik vraag Bartek of ze in Polen ook zulke kampioenschappen voor jeugd. Misschien niet zo als het kaliber waarmee de organisatie van het NK MTB jeugd had uitgepakt, maar ook in Polen worden kampioenschappen georganiseerd. Wielrennen stijgt in populariteit in Polen, door een aantal goede profrenners zoals oud wereldkampioen Kwiakoski, Majka en Bodnar. het probleem in Polen is echter dat het een groot land is en je lang moet reizen voor wedstrijden. Een organisatie mag blij zijn met 40 starters aan het vertrek.

imag0439We vervolgen onze weg door het Westland en we hebben het over zijn de renner Bartek Strzelski. Strzelski vindt zichzelf een tijdrijder, die ook graag in het heuvelland rijdt. Hard rijden kan hij wel. Zo wist Strzelski het in zijn carrière als renner het tot continentaal niveau te schoppen. Hij reed voor het Poolse Knauf team, waar hij vaak in dienst reed voor de sprinter uit de ploeg.
Daarnaast is Strzelski een echte trainingsbeest. Het liefst zit het elke dag op de fiets en trapt hij minimaal 100 km weg. Hij vindt dan ook de criteriums in het Westland bij de trimmers net even te kort, maar met heen en terug rijden naar zijn huis heeft hij toch een mooi rondje gemaakt.

Lang het Kanaal in de Lier hebben wij het over zijn huidige ploeg, Argos – van Scheijndel. Hier zit Strzelski op zijn plek. Vooral met zijn ploeggenoot Maurice Barendse wist de Pool veel koersen in het Westland te domineren. “Een oogwenk was al genoeg om elkaar te begrijpen” vertelde Bartek. Samen met Daan van Ruijven en Sander Noordermeer wist de ploeg er dit jaar veel overwinningen binnen te halen en pakte de ploeg ook het eindklassement in de Westlandse criteriums.. Volgens Strzelski is het geheim dat naast een goed team ook tactiek tijdens de koers heel belangrijk is. Elke koers is anders, dus zal je elke koers anders moeten aanvatten. Overleg met je ploeggenoten tijdens de koers is daarom belangrijk, meent Strzelski.

zomoco-a-bij-ahoy-18916

Strzelski zijn laatste overwinning op Ahoy

Op de weg terug naar Trias verteld Strzelski over zijn huidige baan bij DAEL, waar hij werkt als elektromonteur. Hier heeft hij het naar zijn zin, beter dan in de tuin. Het is wel hard werken en lange dagen maken. Toch vindt hij het niet erg, zolang hij maar kan fietsen. Door zijn vriendin wordt hij gesteund in zijn liefde voor de wielersport, zolang hij maar zo af en toe met een bosje bloemen thuis komt. Dat zit wel goed. Afgelopen jaar stond hij 19 keer op het podium!
Zijn doelen voor volgend jaar? Voor Polen uitkomen op het WK Masters in Denemarken. Alleen het probleem is dat hij dan een licentie moet aanvragen en hij dan niet meer mag starten bij de trimmers in de Westlandse koersen. Hier moet toch een oplossing voor zijn, zoals dispensatie?

We sluiten de Trainen met af met een kort gesprek over of er meerdere Polen zijn in deze regio die wielrennen. Bartek verteld dat er nog twee renners bij de B trimmers rijden en verder weet hij het niet. Hij zal het wel leuk vinden als er meer Poolse mensen zijn die fietsen. Ik hoop dat in het Westland er meerdere mensen zoals Bartek zijn, die zich ondanks dat ze in een vreemd land woont toch er vol voor gaan.