Vandaag was de koninginnerit van de Ronde van Portugal en dat hebben de Westlanders Lindenburg en Kouwenhoven geweten ook. Lindenburg kwam in het begin van de koers nog voorop met vier anderen. Zij dachten allen de juiste slag te hebben, maar dan hadden ze buiten de W52 ploeg gerekend. De ploeg van leider Alarcon had duidelijk zijn zinnen gezet op deze etappe. Ze reden verschoeiend hard in de etappe en alles werd in het werk gesteld om Alarcon de eindoverwinning en zijn Portugese ploeggenoot de etappewinst te bezorgen.

De vlucht van Lindenburg was dus snel te niet gedaan en hij krijg het niet veel later nog erg moeilijk. De jonge Wateringen van de Metec ploeg moest na 40 kilometer de groep laten gaan. Op de dertig kilometer lange klim van buitencategorie pakte hij zijn eigen tempo en gelukkig kon hij van groepje naar groepje rijden. Toen hij zijn Metec ploeggenoten allemaal bij elkaar tegen kwam, kon hij samen met Kouwenhoven en de anderen naar de finish rijden.

Waar voor Lindenburg de tijdslimiet nog even een serieuze nachtmerrie was, wist Kouwenhoven al snel dat het goed zat. Met name de aanwezigheid van zijn ploeggenoten en redelijke benen zorgden voor de geruststellende gedachte. Dit betekende overigens niet dat Kouwenhoven een makkelijke dag kende. Evengoed was het afzien om binnen te komen, maar hij heeft niet zo in de piepzak gezeten als zijn jongere ploeggenoot Lindenburg.

Beiden Westlanders kwamen in een bus over streep op ruim 40 minuten van de winnaar Antunes. Lindenburg kwam net iets eerder dan Kouwenhoven over de streep. Hij werd 63e en Kouwenhoven 72e. Voor de renners zit de Ronde van Portugal er nu bijna op. De klassementsmannen hebben morgen nog een belangrijke afspraak in de vorm van de tijdrit door de straten van Viseu:

Voor onze Westlandse coureurs zal het vooral een kwestie zijn van overeind blijven. Als ze dat doen, dan kunnen ze met trots terug kijken op het uitrijden van de Ronde van Portugal.