Op zaterdag ging de Ronde van Portugal weer verder na de rustdag van vrijdag. De renners moesten een parcours afleggen van bijna 162 kilometer met daarbij twee beklimmingen. De finishlijn was getrokken boven op de laatste klim van de dag. Voor het eerst deze ronde zou een vroege vluchter het halen. Portugees Barbio wist in zijn thuis ronde de groep met favorieten ruim een minuut voor te blijven. De meeste ploegen hadden voor de etappe van zaterdag wel een groep vluchters verwacht. Dat bleek ook wel weer uit het tempo dat in het eerste half uur. De renners moesten hun uiterste best doen om in de ontsnapping terecht te komen. Uiteindelijk lukte het 14 man om weg te rijden met daarbij latere winnaar Barbio en ook Metec ploeggenoot van Kouwenhoven en Lindenburg: Jasper Hamelink. Met het wegrijden van de vlucht van de dag keerde de rust weer terug in het peloton tot de zes kilometer lange slotklim.

Bij de vluchters spatte alles uiteen op eerste klim van de dag en helaas kon Hamelink mede door een val de voorste niet volgen. Barbio vond het op 30 kilometer welletjes geweest en trok ten aanval. Met een indrukwekkende solo bleef hij de favorieten, die elkaar bestoken op de slotklim, ruim een minuut voor. Onze Westlandse coureurs konden het peloton prima volgen en op de slotklim konden ze rustig door rijden naar boven. Kouwenhoven kwam als 39e over de streep en Lindenberg deed er iets langer over met een 57e plaats. Beiden Westlanders zijn met goede benen uit de rustdag gekomen al konden ze deze niet tonen.

Vandaag gaat de Ronde van Portugal verder met de 8e etappe. De renners krijgen in een kleine 160 kilometer drie gecategoriseerde klimmen voor de kiezen. De top van de laatste klim ligt op ruim 50 kilometer van de meet. Voor Metec het sein om Johim Ariesen weer in stelling te brengen. Het wordt een zware dag, maar de ploeg is van plan om Ariesen te ondersteunen en op die manier te proberen en mooie uitslag te behalen. De Westlandse coureurs zullen dus hun goede benen aan het werk zetten voor Ariesen en hopelijk op die manier mee delen in het succes.