Na de tweede etappe in de Ronde van Portugal werd in het Metec kamp enigszins angstig naar de etappe van vandaag gekeken. Drie serieuze beklimmingen en dan nog een heel stuk “Portugees vlak”. Dit vlak zou volgens Jim Lindenburg niet misstaan als klimwedstrijd in Nederland. Met de inspanningen in de kopgroep van gisteren in de benen van Lindenburg en Kouwenhoven die kampte met de gevolgen van zijn valpartij van gisteren, zou vandaag een dag worden om te overleven.

Ondanks dat het vandaag wederom hard ging, kwamen onze Westlandse Wieleravonturiers de dag goed door. Aan het begin van de etappe reed een groepje weg met Metec ploeggenoot Stef Krul daarbij. Het peloton liet echter geen moment begaan en mede daardoor werd het een harde etappe. De wind speelde in dit geheel ook een rol. Doordat er verschillende keren de boel op de kant ging was het dringen geblazen in het peloton en was het voor de renners weinig schuilen.

Toen bij Metec hun snelste man Johim Ariesen overboord moest, werd al snel duidelijk dat de kaart Lindenburg gespeeld zou worden. Ondanks dat hij al een etappe lang had afgezien wilde zijn Metec ploeggenoten hem wel helpen om een goede sprint te rijden. Dit lukte meer dan behoorlijk want een 12e plek in de Ronde van Portugal is fantastische prestatie voor een 20-jarige renner. Hij werd net geen beste Nederlander in de uitslag, want dat werd zijn ploeggenoot Jarno Gmelich Meijling op plek 10. De overwinning van de etappe ging naar de Fransman Alaphilippe. Voor de broer van Julian was het zijn eerste overwinning bij de profs. Metec renner Jasper de Laat werd nog 15e en wist zich daarmee te handhaven boven in het klassement voor beste Jongere.

Voor Sjoerd Kouwenhoven was het na zijn val van gisteren afwachten in hoeverre hij nog last zou hebben vandaag. Het is niet duidelijk hoeveel hinder hij vandaag ondervond, maar met een 68e plaats binnen twee minuten van de winnaar heeft hij het goed gedaan. De diesel lijkt op de stoom te komen. Wie weet wat we nog van hem kunnen verwachten.

Morgen gaat de Ronde van Portugal verder met de vierde etappe. Een zware etappe met drie gecategoriseerde beklimmingen. De finish is boven op de laatste klim van de dag van eerste categorie getrokken:

Voor het Metec team zal het wederom een dag worden om te kijken waar ze staan. Voor Kouwenhoven en Lindenburg zal de laatste klim naar alle waarschijnlijk te gortig zijn, maar wellicht ze hun ploeggenoot de Laat aan een goede uitslag kunnen helpen. Met een 3e plek in het Jongere klassement is hem er alles aan gelegen om een goede uitslag te rijden.