Marten Kooistra heeft de 65e editie van de Ronde van Zuid Holland gewonnen. De renner van SEG Racing Team was op de Machiel Vrijenhoeklaan in Kijkduin de snelste van een kopgroep van drie. Zijn ploeggenoot Ide Schelling werd tweede en de derde plek was voor Hartthijs de Vries.

In de Ronde van Zuid-Holland is het altijd oppassen geblazen. Door haar vroege plaats op de kalender en de verkeersobstakels in de omgeving Den Haag zijn de renners extra nerveus. Zo ook in deze editie was het raak en waren er meerdere valpartijen, waar o.a. Jaap van der Meij en Wessel van Koppen van Westland Wil Vooruit bij waren betrokken.

De koers over 168 kilometer was redelijk gesloten. Zo af en toe was er een uitbraak, maar niemand kon wegrijden. Een massasprint werd dan ook verwacht in Kijkduin. Toch besloten negen renners hier anders over. In de finale reden zij weg uit het peloton en met nog zes kilometer voor de boeg waren het Marten Kooistra, Ide Schelling en Hartthijs de Vries die weer uit deze kopgroep wegsprongen. De drie hadden een voorsprong  die schommelde rond de tien seconden op de achtervolgers. Dit gat bleek niet meer overbrugbaar en de winnaar moest vooraan worden gevonden.

Met twee man in de kopgroep moest SEG Racing Team de klus klaren en dat deden ze ook. Kooistra bleek de snelste van de drie, voor zijn ploeggenoot Schelling. De Vries pakte plek drie. Een prestatie waar De Vries een maand of twee geleden niet aan kon denken. Bij de 21-jarige Fries, die een contract had getekend bij Team Roompot-Nederlandse Loterij werd toen hartritmestoornissen geconstateerd. Na uitgebreid onderzoek zijn er geen gevaarlijke afwijkingen vastgesteld en mag De Vries weer koersen.

Winnaar Kooistra laat op de site van SEG Racing weten dat hij erg blij is met zijn overwinning. “We hadden een sterk team. Ons plan was om vooraan te koersen en als team te rijden.  Met nog zes kilometer te gaan viel ik aan en kreeg mijn ploeggenoot Ide Schelling mee. Samen met Hartthijs de Vries reden we naar de finish. Samen met Schelling pakten we de overwinning in een verkorte sprint. Ik ben erg blij met mijn overwinning”.

Beste regiogenoot was Jos Koop. De renner uit Den Hoorn, momenteel wonend in regio Eindhoven, eindigde als dertiende.