Daar zit hij dan. Rustig aan een kopje koffie langs de costa Blanca. 22 jaar pas en op zijn eerste rustdag in een grote ronde. Als hij om zich heen kijkt ziet hij nog vier debutanten. 23, 22, 22 & 20 jaar pas. Allen voor het eerst begonnen aan het avontuur dat een Grote Ronde heet en allen nog in koers. Wat heet! Sam Oomen werd gisteren gewoon even 8e tussen de grote meneren. Ook voor Lennard Hofstede zelf is het een week om tevreden op terug te kijken.

Vooraf was zijn plan om zich de eerste week rustig te houden. Natuurlijk moest er gewerkt worden voor kopman Kelderman, maar verder zou het vooral energie sparen zijn. In de ploegentijdrit ging het gelijk volle bak, dat viel te verwachten, maar de dag erna was het nog erger. Samen met zijn ploegmaat Chris Hamilton reed Hofstede een 130 kilometer lange koppeltijdrit. In de eerste etappe was de wind een continue bedreiging voor kopman Kelderman, dus moest hij van voren en uit de wind gehouden worden. Met nog veel meer renners met klassementsambities in het peloton aanwezig was het dringen met treintjes vooraan. Iedereen wilde van voren zitten en dat zorgde voor een moordend tempo. Hofstede reed zich dus leeg voor zijn kopman en na gedane arbeid kon hij uitbollen naar de finish. Hij finishte die dag als één na laatste, maar zonder stress voor de tijdslimiet.

De inspanning die hij in de eerste etappe moest leveren, heeft hij nog wel even gevoeld. Sterker nog, in een grote ronde telt iedere inspanning. Langzaam maar zeker wordt het lichaam steeds vermoeider en zo’n inspanning als tijdens de eerste etappe telt daar extra bij op. Toch kon de Poeldijker nog van genoeg waarde zijn voor zijn ploeg. In de etappe dat Kelderman viel, was hij de eerst die naast hem stond om hem weer terug te brengen naar het peloton. Enige vervelende daarvan was dat Hofstede Andersen niet kon bijstaan in die ene keer dat hij voor een ereplaats kon sprinten. Vooraf was het voor Hofstede ook een doelstelling om Andersen te helpen, maar door het terug brengen van Kelderman was van helpen geen sprake meer. Gelukkig konden ploeggenoten van Hofstede Andersen nog wel helpen en kwam hij terug met een mooie 8e plek.

De laatste dagen kon Hofstede dus zijn ploeg weer goed van dienst zijn. In de laatste twee dagen was het elke keer een lange lead-out naar de laatste klim met als doel om Oomen en Kelderman zo goed mogelijk aan de laatste klim te laten beginnen. In de 8e etappe was het wegkapitein Johannes Fröhlinger die de lakens uitdeelde bij de ploeg. Als ervaren renner is hij de aangewezen man om de brigade van debutanten aan te sturen. Dat lukt wonderwel, want Hofstede is één van de laatste mannen in de trein, maar heeft beiden keren eigenlijk niet op kop gehoeven. In de negende etappe kreeg hij zomaar een taak erbij. Fröhlinger had het tempo niet kunnen volgen en zonder de ervaren Duitser pakte Hofstede de rol van wegkapitein op. Ook ditmaal was alles meer dan in orde. Getuige ook de 4e plaats van Kelderman en de 8e stek van Oomen.

Hofstede komt rustig boven na gedane arbeid. Mooi vastgelegd door Cor Vos

Het lijkt hem natuurlijk af te gaan de rol van kapitein. Van nature heeft hij het overzicht, maar ook zeker het verantwoordelijkheidsgevoel. Hij wíl gewoon dat zijn team slaagt en neemt daarom de verantwoordelijkheid. In zijn overtuiging hoeft een kopman zich daar niet druk om te maken. Die moet zich bezig houden met de laatste klim of zijn concurrenten. Het is zijn taak om ervoor te zorgen dat de kopman zo goed mogelijk aan die laatste klim kan beginnen. Daar ben je dus. 22 jaar in je eerste grote ronde en je stuurt feilloos jouw team door het peloton vol renners die gepokt en gemazeld zijn in het professionele wielrennen. Hofstede vertelt er snel bij dat hij daarvoor ook is gehaald door de ploeg. Dat het de lange termijnvisie is om hem te ontwikkelen tot een volwaardig wegkapitein. Die kwaliteiten ziet Team Sunweb dus in hem, maar op je 22e tussen mannen als Froome, Nibali, Aru en Contador je mannetje staan.. Het is een heel knappe prestatie van onze Westlandse Wielerprof.

Op de vraag of hij er ook een beetje van geniet, moet hij negatief antwoorden. Ja, vandaag. Lekker uittrappen, bakkie doen aan het strand en voor de rest rusten. Dan heeft hij de tijd om te genieten van zijn eerste grote ronde. Van de indrukken van de mensen langs de kant. Van de prestaties van zijn ploeg en van zichzelf. In de koers zelf is daar bijna geen tijd voor. Eten, attent koersen, lange verplaatsingen, eten, masseren en slapen. Een eindeloos ritme dat zich van dag tot dag herhaalt. Toch klinkt Hofstede erg opgewekt en blij. Zijn eerste rustdag en hij zit er nog goed bij. De komende weken zullen nog een stuk zwaarder worden. Dat heeft hij wel gehoord van de ervaren mannen, maar voor nu gaat het goed.

In de komende twee weken zal het doel blijven om Wilco Kelderman aan een zo goed mogelijk eindklassering te helpen. Het vertrouwen in zijn kopman is groot. Na wat last van zijn rug, een valpartij en een mindere dag lijkt Kelderman steeds beter te worden. Ook zijn 4e plaats van gisteren geeft moraal en de vastberadenheid van de ploeg om voor elke plek te strijden groter. Hofstede zal zich dus de komende twee weken nog volledig inzetten voor zijn kopman, maar heel stiekem kijkt hij ook wel naar een ontsnapping. Het moet passen in het plan van de dag en in eerste instantie zal het zijn om Kelderman in een later stadium nog bij te kunnen staan, maar als de voorsprong groot genoeg is, dan is alles mogelijk.

Twee debutanten druk in overleg: Sam Oomen vraagt Lennard Hofstede om raad. Foto: Cor Vos

Zo zittend aan de boulevard achter een kopje koffie kan Hofstede niks anders dan tevreden terug kijken op de eerste week. Trots op de prestaties van zijn ploeggenoten, trots op de ontwikkeling van zijn team vol debutanten en trots op zijn eigen prestaties. We zullen Hofstede met bovengemiddelde interesse blijven volgen. Het is hard werken, maar dat kan je een Westlander wel toevertrouwen. In ieder geval kent Hofstede het credo niet klagen maar dragen, want het plezier en enthousiasme spatten van het gesprek af.

Photo Credit: © Cor Vos | Team Sunweb