De spanning het veldritland loopt op. Nog 1 dag en dan begint de strijd om de nationale titels in het Friese Surhuisterveen. Zaterdag de strijd in de vrouwencategorieën en zondag zijn de mannen aan de beurt. Hebben onze regionale crossers kans op die felbegeerde rood-wit-blauwe tricot? Deze vraag hebben wij neergelegd bij Offroad teammanager Jeffrey van den Berghen. Samen met hem blikken wij vooruit op komend weekend.

Het eerste seizoen van het Offroad team van Westland Wil Vooruit kende direct een droomstart. In het Brabantse Sint-Michielsgestel reed Fleur van der Peet in 2017 glansrijk naar de nationale trui bij de nieuwenlingen-dames. In haar kampioenentrui maakte Van der Peet dit jaar een goede seizoensstart met een aantal overwinningen in België. Het winnen wil momenteel niet echt lukken, maar staat Van der Peet vrijwel in elke koers die ze start op het podium. Dus qua vorm zit het goed. Daarbij komt dat Van der Peet vorig jaar in Surhuisterveen en een NK is altijd anders dan een andere koers! Een jaartje langer in die trui kan er dus zomaar inzitten. Van der Berghen heeft de volste vertrouwen in Van der Peet.

Nog iemand waar Van den Berghen verwacht dat hij hoge ogen gaat gooien is Steijn Willemsen bij de nieuwelingen. Dit jaar behaald de Rotterdammer van Westland Wil Vooruit de ene na de andere ereplaats. In Nederland behoort hij dan ook tot de absolute toppers, maar door een liesblessure die Willemsen begin deze maand heeft opgelopen is het onzeker waar hij nu staat. Willemsen moet in ieder geval rekening houden met Quinten Buijs. De Lierenaar heeft dit seizoen al een paar keer laten zien dat wanneer hij het op zijn heupen krijgt hij een gevaarlijke outsider is. Buijs vindt in Surhuisterveen een snel rondje met veel asfalt. Iets wat hij als winnaar van het Westland Klassement moet liggen.

Bij de junioren-dames verwacht Van den Berghen vuurwerk van twee Westlandse dames die niet in zijn ploeg rijden, maar in het verleden wel bij Westland Wil Vooruit reden. Het zijn Rozemarijn Ammerlaan en Larissa Hartog, beide uit De Lier. Ammerlaan derde in de Topcompetitie is bij haar nieuwe ploeg APB Junior women dev. Team goed bezig. Zo werd ze vorig weekend nog derde in Huijbergen op een heel ander parcours dan Surhuisterveen. Wat kan Ammerlaan op een snel rondje? Dat is de vraag die zaterdag beantwoord wordt.
Voor een MTB’er Larissa Hartog is het parcours in Surhuisterveen misschien niet technisch genoeg. Desondanks laat De Lierse van Merida-Bassa zien het met haar vorm wel oké zit. In de ene na de andere regiocross pakt zij de overwinning. Nu mag zij op nationaal niveau laten zien wat zij waard is.

Wat kunnen de overige renners van het Offroad-team van Westland Wil Vooruit zoals Thijs Hazekamp bij de nieuwelingen, Bastiaan van Dijk bij de junioren en Lars van den Berghen bij de beloften? En de regiogenoten die niet rijden in het Offroad Team, zoals Tim van der Voort, Jardi van der Lee en Eva van den Born? Deze vragen worden dit weekend beantwoord door de renners zelf. Hun prestaties zullen natuurlijk weer verschijnen op Wieler Westland.