google.com, pub-6238492612415841, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Na hun avonturen in de Tour of Poyang Lake in China zijn Jos & Bob ditmaal afgereisd naar Indonesië om hun Aziatische Wieleravontuur voort te zetten. Nog steeds uitkomend voor het team van Procyclingstats.com zijn ze nu op het eiland Java voor International Tour de Banyuwangi Ijen. Ditmaal een officiële UCI race op het 2.2 niveau.

De eerste etappe was het nog aanpoten voor de Westlanders. Een lekke band voor Bob in de eerste 10 kilometer en een klim voordat Jos volledig herstelt was van de tussensprint veroorzaakte grote paniek. Nadat Bob en Jos elkaar tegen waren gekomen zijn ze zo snel mogelijk samen gaan rijden om de strijd met tijdslimiet aan te gaan. Onderweg pikten ze velen renners op, die ze vervolgens ook weer achter zich lieten. Uiteindelijk was hun harde strijd niet voor niks, zij waren de laatsten die nog voor de tijdslimiet binnen waren en daarmee konden ze van start in de tweede etappe.

In de tweede etappe zat het de Westlanders een stuk meer mee. Ze konden niet voorkomen dat drie man op kop om de etappezege streden, maar Jos vloerde achter de drie koplopers weer als ouderwets het complete peloton en eindigde daarmee als 4e. Bob verzorgde de lead-out voor Jos en dacht na gedane arbeid er het zijne van. Hij liet zich uitbollen naar streep en kwam vlak achter het peloton over de streep.

De International Tour de Banyuwangi Ijen speelt zich dus af op het Indonesische eiland Java. De Tour bestaat uit vier etappes en wordt verreden in de meest oostelijke provincië van het eiland Banyuwangi. Doordat de koers een UCI status heeft, is de bezetting een stuk sterker dan in Poyang Lake. Zo is het Kuwait – Cartucho.es ook aanwezig met voormalig wereldtoppers als Davide Rebellin en Stefan Schumacher in de gelederen.

Terwijl dit stuk gemaakt werd, werd de 3e etappe verreden. De 3e etappe kende een bergop finish en daarmee was het voor Jos & Bob lastig om een goede uitslag te rijden. De bergop finish was op de Vulkaan de Ijen. Strava leert ons dat de klim 13,3 kilometer lang is tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 9%. Hoe indrukwekkend ook, het vertekent toch een beetje. De maximale stijgingspercentages gaan over de 20% en meerdere coureurs moesten te voet verder. Voor Jos & Bob was het zigzaggen naar boven, maar uiteindelijk kwamen ze beiden wel ruim binnen de tijdslimiet binnen. Morgen mogen ze dus ook van start in de afsluitende 4e etappe. Deze etappe gaat grotendeels in dalende lijn en wie weet kan Jos daar nog één maal zijn sprintersbenen tonen.

De uitslagen zijn in zijn geheel terug te vinden op procyclingstats.com. Ook de foto’s hebben we te danken aan Stephan van der Zwam van Procyclingstats.com.