Jesper Asselman

Jesper Asselman

In het Noordse Bergen is Jesper Asselman is woensdag op een tweede plaats geëindigd in de openingsetappe van Tour des Fjords. In een eigenaardige finale moest de Wateringer van Team Roompot Oranje Peloton alleen de Australiër Leigh Howard van IAM Cycling voor zich dulden.

In een regenachtig Noorwegen reden vier renners weg. Zij kregen een maximale voorsprong van 4 minuten op het peloton. Dit was het teken voor Katuscha om voor hun kopman Alexander Kristoff de leiding in het peloton te nemen. Zo slonk de voorsprong van de vier snel en werden zij weer teruggepakt,

In Bergen moest er nog één plaatselijke ronde worden gereden over het WK parcours van volgend jaar. Op vijftien kilometer voor de streep ging een motard de verkeerde kant op. Hierdoor reed een deel van het peloton verkeerd en was het peloton uit elkaar geslagen. Jesper Asselman maakte gebruik van deze choas en reed samen met Roge Kluge en Leigh Howard(beide IAM Cycling) weg. Zij kregen een maximale voorsprong van 30 seconden. Tinkoff en Katusha probeerden het gat dicht te rijden, maar ze kwamen niet dichter dan 15 seconden. Een lijnbus die op het parcours reed bevorderden de achtervolging niet, wat in het voordeel speelde van de koplopers. In de laatste kilometer zette Kluge zijn ploegmaat Howard goed af die het ploegenspel goed afrondde. Asselman werd tweede en staat nu ook tweede in het algemeen klassement op 7 seconden van Howard.