De 49e Omloop van de Braakman gaat de boeken in als en intense editie. ‘s Ochtends bij de start bleken de gebeden van de organisatie gehoord met een stevige windkracht 4 over de gronden van Zeeuws-Vlaanderen. Met 18 kasseistroken per omloop had de koers al uitdagingen genoeg, maar de wind zou een extra bepalende factor blijken.

Gelijk vanaf de start werd het peloton op een lang lint getrokken. De continentale ploegen maakten duidelijk dat zij snel een eerste schifting wilden maken. Binnen 10 kilometer was het peloton al in meerdere delen uiteen geslagen. Wie niet van voren zat was gelijk kansloos voor de zege.
Het bleef niet bij de eerste 10 kilometer waar ziedend hard gereden werd. De eerste twee wedstrijden uren zorgde voor een afgelegde afstand van een kleine 90 kilometer.

Voor het Westlandse clubwielrennen bleek de koers te zwaar. Westland Wil Vooruit bracht slechts twee renners in de achterhoede aan de finish. Westlander Jason van Dalen deed het namens Delta Cycling Rotterdam een stuk beter. Hij zat met zijn ploeg continu aan de voorkant van de koers. Toch moesten ook zij lijdzaam toezien hoe 6 renners uiteindelijk de koers beslisten. De overwinning ging naar Rick van Breda voor zijn ploeggenoot Peter Schulting en Rick Ottema.

Jason van Dalen kwam uiteindelijk als 25e over streep en werd daarmee wel beste Westlander. Ondanks deze nette prestatie beschikte hij niet over de benen waar hij op hoopte. In een harde koers over veel kasseistroken met wind en smalle wegen was er voor de ‘s Gravenzander helaas niet veel mogelijk. Het is wachten op de volgende koers waar de benen wel aanvoelen zoals men als coureur hoopt.

Voor Westland Wil Vooruit was het een “leerzame dag”, uit monde van ploegleider Jeroen van Vliet. De Westlanders kwamen er niet aan te pas. Diederik Deelen en Bob Wubben eindigde nog wel in de 2e of 3e groep, maar voor de rest was het een dag van met de neus op de feiten gedrukt worden. De renners hebben geleerd wat het vraagt om mee te kunnen doen in een wedstrijd waar de Nederlandse top aan het vertrek staat. Een harde maar goede leerschool, aldus de ploegleider.

Voor de eerste beelden van de Omloop van de Braakman verwijzen wij graag naar onze vrienden van de Topcompetitie.

Omloop van de Braakman – kort from Topcompetitie on Vimeo.