google.com, pub-6238492612415841, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Met de eerste etappe van Saint-Pierre-en-Auge naar Le Neubourg over 150 kilometer start vandaag de Ronde van Normandië. Een van de deelnemers aan start is ‘s-Gravenzander Jason van Dalen. De renner van Delta Cycling gaat terug naar de koers waar hij vorig jaar zo hard viel en voor 2,5 maand was uitgeschakeld. “Ik zou in Normandië graag de wrange smaak van de valpartij van vorig jaar willen wegfietsen”, laat hij aan Cycling Online weten.

Dat succes en tegenslag in het wielrennen dicht bij elkaar staat liet Van Dalen vorig jaar in Normandië zien. In de derde etappe werd hij nog netjes achtste en zag hij zijn ploeggenoot Jan-Willem van het Schip winnen. De etappe erna moest hij noodgedwongen opgeven na een harde smak tegen het asfalt. Resultaat: twee gebroken polsen. Het betekende een lange tijd uit de roulatie, maar kwam hij keihard terug.

Een etappeoverwinning in de UCI 2.2 koers Tour of South Bohemia, een goed optreden in Oberösterreichrundfahrt, een derde plaats in de Eurolode Omloop en tal van podiumplekken in criteriums liet Van Dalen zien dat het een taaie is en niet snel de handdoek in de ring gooit. Nu is hij klaar voor zijn tweede jaar bij Delta en hoopt hij nu te gaan oogsten. “De trainingsopbouw is dit jaar anders geweest dan voorgaande jaren. Ik heb dit jaar bewust gekozen het baanwielrennen links te laten liggen en me volledig te focussen op het wegseizoen“.

Van Dalen hoopt dan ook dat het dit jaar niet tegenzit en hij zich in de kijker rijdt, met als doel om net als zijn ploeggenoot van vorig jaar Jan-Willem van Schip een profcontract af te dwingen. De start van zijn seizoen was naar eigen zeggen in ieder geval goed. In Dwars door West-Vlaanderen reed hij zijn eerste koers, terwijl de profs al tien tot vijftien koersdagen in de benen hadden en werd 55e, waar maar 78 renners de finish haalden. Van Dalen geeft toe dat hij wat koersritme nodig heeft om vervolgens echt te knallen.“Meestal raak ik in april in vorm.” Toch wilt hij nu in de Ronde van Normandië de wrange smaak van vorig jaar wegspoelen.

De Ronde van Normandië begint vandaag in Saint-Pierre-en-Auge en telt zeven etappes. Na 1080 koerskilometers komen de renners zondag aan in Caen. De laatste Nederlandse winnaar van de Tour van Normandië was Ronan van Zandbeek in 2010. Toen nog in het shirt van Van Vliet – EBH Elshof Cycling Team.

Foto: Delta Cycling