Vorige week won hij z’n allereerste UCI koers in Tsjechië. Jason van Dalen was de sterkste in een chaotische massasprint en won zo de tweede etappe in de Tour of South Bohemia. Samen met de renner van Delta Cycling blikken wij terug op dit moment en op de overige koersdagen “Het was een mooie ervaring in deze knotsgekke etappekoers”

De Tour of South Bohemia begon met een ploegentijdrit over 2,5 kilometer. “Dit was echt gekkewerk. Klinkers, kasseien en veel bochten. Wij hadden ons dus al rijk gerekend, want het leek op een doorsnee Nederlandse criterium.” , verteld van Dalen. Helaas ging dit anders en kwam van Dalen 600 meter samen met een ploeggenoot ten val. Hierdoor eindigde de ploeg als 17e op 15 seconden van Lotto Soudal U23.

De tweede dag begon met een goede teammeeting. “Het doel was  mee te zitten in de vroege vlucht. Dit lukte ook! Luuc Bugter zat voor onze ploeg mee”, aldus van Dalen. Toen de kopgroep weer werd ingerekend werd de kaart Jason van Dalen gespeeld. “Bennie (ploegleider) vond dat ik wat moest laten zien en dat hij in mij geloofde. De laatste drie kilometer had ik vooraf op Google Streetview bekeken, dus toen wij aan kwamen rijden herkende ik het direct.”

De aankomst was bochtig met een 180 graden bocht en direct erna een bocht naar links en naar rechts, waarna het peloton op een parcours uitkwam, waar er gesprint werd voor de overwinning. “Ik zat in het tweede wiel, niet echt fantastisch, maar die jongen op kop knalde zo hard door waardoor ik in een zetel werd gebracht. Van achter mij kwam iemand opzetten die ik met mijn snelheid goed kon opvangen en ja ik had zo’n hoge snelheid dat ik iedereen klopte!“, blikt van Dalen terug. Met deze overwinning pakte van Dalen ook direct de groene puntentrui.

De dag erna was er weer succes voor Delta Cycling. Jan Willem van ‘t Schip pakte de overwinning en kwam daarmee derde te staan in het algemeen klassement. Jason zelf eindigde achtste. Voor de dagen erna was het doel dus duidelijk: de plek van van ‘t Schip verdedigen.

Dit moest de ploeg ook direct doen in de vierde etappe. Van ‘t Schip zat niet in de kopgroep, waardoor van Dalen en zijn ploeggenoten in de achtervolging moesten. Het sterke team wist de achterstand niet hoger op te laten lopen dan een minuut. “Dit was balen, want je verliest gewoon veel tijd op de concurrentie”

Voor de laatste etappe sloeg het noodlot toe voor de ploeg. “Ik werd kots en kotsmisselijk wakker. Mijn maag was helemaal van slag. Na een super slechte nacht werd ik de volgende ochtend wakker en dacht ik even niet meer aan koers”, aldus van Dalen. Het bleek dat hij niet de enige. Bijna de halve ploeg had er last van en moest de strijd staken.

Ondanks een dit einde van de Tour of Bohemia kijkt van Dalen tevreden terug over zijn avontuur in Tsjechië. “Het was echt super dik dat ik die etappe won en mooi hoe wij daar als ploeg reden.”