De finale van topcompetitie in Kerkrade is een prooi geworden voor Delta Cycling renner Sjoerd Bax. Zijn ploeggenoot Jason van Dalen maakte het feestje voor Delta compleet door beslag te leggen op de derde plaats.

In de 153,6 kilometer lange koers was het geen moment saai. In een steeds veranderende samenstelling waren er elke keer andere ontsnappingspogingen. In de eerste serieuze kopgroep van de dag zaten Nick van der Meer en Diederik Deelen namens Westland Wil Vooruit. Helaas voor hen zat er geen Delta renner bij, waardoor het gat door de groen witte brigade werd gedicht.

Toen alle kruitdampen waren opgetrokken en de echte finale kon beginnen reed Sjoerd Bax al eenzaam aan de leiding. Hij bouwde een voorsprong op een achtervolgende groep op tot ruim een halve minuut. Even leek Jarno Gmelich Meijling snel naar Bax over te steken, maar uiteindelijk kwam niet dichter dan 20 seconden. Bax kon dus zijn 25 kilometer lange solo winnend afronden. Achter de eenzame winnaar kwam Jarno Gmelich Meijling nog net voor een groep van 6 over de streep. Jason van Dalen was de snelste van de groep van zes en mocht zo samen met zijn ploeggenoot Bax naar het podium.

In een reactie laat de talentvolle ‘s Gravenzander weten dat hij in de achtervolging op zijn ploeggenoot Bax zich kon sparen. Al heeft hij wel alle pogingen gepareerd om de aanval van Bax te verdedigen. Alleen Jarno Gmelich Meijling kon dus onder het juk van van Dalen ontsnappen. Voor van Dalen was toen het sein om helemaal niks meer te doen en alles op de sprint te zetten. Dat lukte dus met een mooie derde plek als loon naar werken.

In de eindstand veranderde er niet meer veel. Alle favorieten bleven bij elkaar en daarmee wint Robbert de Greef de Topcompetitie 2017. WWV-renner Piotr Havik eindigt als derde en wint de Wattmeister-trui.

Wattmeister Piotr Havik

 

WWV’er Havik derde in het eindeklassement van de Topcompetitie

Foto’s: Topcompetitie