Vandaag start de 101e Giro d’Italia in het Israëlische Jeruzalem. Alle Nederlandse ogen zijn gericht op wielerheld en halfgod Tom Dumoulin. Kan de Nederlander van Team Sunweb zichzelf opvolgen als winnaar? Kan hij mannen als Froome, Aru, Yates en Woods aan? De komende drie weken krijgen deze vragen hun antwoorden. Een ding staat wel als een paal boven water. Dumoulin kan rekenen op de sterke Lennard Hofstede. “Ik zal me volledig in dienst moeten stellen van Tom Dumoulin”, aldus de Poeldijker tegen Cycling Online.

Hofstede kende een voorjaar die niet optimaal was. Na de een redelijk goede Ronde van de Algarve reed Hofstede de Ronde van Abu Dhabi en moest hij vervolgens invallen in de Strade Bianche. “Ik heb toen nauwelijks kunnen rusten en ben ziek geworden. Daardoor heb ik niet goed kunnen trainen in de aanloop op de voorjaarsklassiekers.” In de E3 Harelbeke ging Hofstede onderuit en ook in de verkenning van Parijs-Roubaix viel Hofstede. Tijdens de kasseienkoers had Hofstede hierdoor last van zijn rug. Toch was er ook een lichtpuntje in zijn voorjaar. In de Ronde van Vlaanderen reed de Poeldijker sterk. Helaas kreeg Hofstede lek net voor de Muur van Gerardsbergen. Dat was jammer, maar desondanks heeft Hofstede toch een goed gevoel aan de Hoogmis over gehouden.

Nu staat de volgende klus op het programma; De Giro. Na vorig jaar de Vuelta te hebben gereden is de Giro zijn tweede grote ronde ooit. Na zijn val in Roubaix heeft de chiropractor zijn rug goed gezet zodat hij weer goed kon trainen. Hofstede reist dan ook met een goed gevoel af naar Jeruzalem en weet wat hem in de Giro te wachten staat “Ik denk dat ik, voordat de klimmers aan bod zullen komen, vroeg aan de bak zal moeten, op kop rijden en bidonnetjes halen. Alles in dienst voor Tom. Velen verwachten denk ik dat Tom weer eventjes de Giro gaat winnen, maar zo eenvoudig zal dat niet gaan”. 

De wereldkampioen tijdrijden kan in ieder rekenen op de Westlandse mentaliteit. Dat maakt dat hij al met 1-0 voor staat en daarnaast bereikt Hofstede in mei altijd zijn topvorm. Kijk maar naar vorig jaar waar hij in deze periode in de Amgen Tour in Californië  tijdens de vierde etappe een derde plaats behaalde. Die vorm hoopt Hofstede nu weer te halen. Hij heeft er alles aan gedaan. Hij hoopt dat hij zijn bijdrage voor Tom kan leveren en de Giro kan uitrijden.