In het Avontuur vanachter het Stuur kruipen we achter het stuur van de ploegleidersauto van Westland Wil Vooruit. Met onze steun en toeverlaat Gerard Heskes kijken we terug op wat is geweest, maar nog belangrijker kijken we vooruit naar wat gaat komen. In deze editie kijken we terug op wedstrijden die al geweest zijn en blikken we vooruit op de de eerste wedstrijden van april.

Terugkijkend op de wedstrijden die zijn geweest, kan de conclusie worden getrokken worden dat het 2-2 staat. Na een teleurstellend verlopen seizoensopening in de Ster van Zwoll werd er goed gereden in de Ronde van Zuid-Holland. In De Houtse Linies werd ook goed gepresteerd, maar daarna volgde de deceptie van de Omloop van de Veenkoloniën. 2-2 gelijk dus in goede koersen en minder goed koersen, maar met alleen 16e plek van Coen van Kleef in de Houtse Linies als tastbaar resultaat is de conclusie gerechtigd dat het 2-2 in het voordeel van de minder goed gereden koersen is.

Ieder team wil er altijd direct staan en voor Westland Wil Vooruit is dat niet anders. Het was duidelijk dat een aantal renners om valide redenen met een achterstand aan het seizoen zouden beginnen. Gelukkig is de selectie breed genoeg en stonden een aantal renners al direct op scherp. Geen reden om een mindere start van het seizoen te verwachten. Toch werden ervaren renners node gemist, werd er gevallen en kwamen er blessures. Hierdoor ontstond er een negatieve spiraal en dat mondde uiteindelijk uit in de tegenvallende prestaties in de Omloop van de Veenkoloniën. Juist de koers waar in het verleden heel goed is gepresteerd door Westland Wil Vooruit en juist de competitie waar ze wilt stralen.

De vraag na deze vier wedstrijden is dan ook hoe de negatieve spiraal omgebogen kan worden in een positieve spiraal omhoog. Vallen hoort bij de wielersport als Suske bij Wiske hoort. Het is onlosmakelijke aan elkaar verbonden, blessure komen op sporten op het niveau van Westland Wil Vooruit helaas ook veel voor. Op het niveau tegen de Nederlandse top aan wordt veel gevraagd van de lichamen van de renners en ondanks het goede zorgen kunnen blessures en ziektes dan voor komen. Deze zaken zullen zich dus blijven voordoen, maar hoe wordt dan de negativiteit omgebogen in positiviteit?

Allereerst door te constateren dat er nog genoeg kansen komen voor Westland Wil Vooruit om zichzelf te bewijzen. Over twee weken is de Zuiderzeeronde, dan moeten er vijf kanonnen aan de start staan en die is de ploeg zeker rijk. Volgende week is er eerst nog de Omloop van de Braakman voor de Topcompetitie. Deze koers wordt aangegrepen om te doen waar Westland Wil Vooruit altijd goed in is geweest: er staan als team. Om de klassieker heen zal hard worden gewerkt om de nieuwe ploeg goed op de rails te krijgen om een homogeen team te worden. Naar verluid zullen zelf een aantal ex-renners van de ploeg, die nu op een hoger koersen, hun steentje hier in bijdragen. Het is exemplarisch voor hoe Westland Wil Vooruit altijd heeft gefunctioneerd en altijd zal blijven functioneren. Individueel excelleren door als team te functioneren.

Het plan is er voor de komende wedstrijden, maar in een wielerkoers wordt het verschil tussen winnen en verliezen soms veroorzaakt door een balpen. (letterlijk in Luik-Bastenaken-Luik van 2015) Garanties zijn er dus niet, maar met de ploeg zoals deze nu staat en de begeleiding die daarbij aanwezig is, heeft ploegleider Heskes het volste vertouwen dat zijn ploeg de stijgende lijn te pakken kan krijgen en inderdaad met vijf kanonnen aan de start van de Zuiderzeeronde zal verschijnen.