In het Avontuur vanachter het Stuur kruipen we achter het stuur van de ploegleidersauto van Westland Wil Vooruit. Met onze steun en toeverlaat Gerard Heskes kijken we terug op wat is geweest, maar nog belangrijker kijken we vooruit naar wat gaat komen. In deze editie kijken we terug op de Zuiderzeeronde en blikken we vooruit op de Omloop van de Glazenstad.

 Afgelopen zaterdag was het de beurt aan de tweede wedstrijd van de Clubcompetitie. Na de, op zijn zacht gezegd, valse start in de Omloop van de Veenkoloniën zou een goed resultaat van grote waarde zijn. Sowieso liep het seizoen nog niet als gewenst en zou een goed resultaat wellicht het goede gevoel weer terug kunnen brengen en zo geschiedde.

Diederik Deelen liet zien over meer dan uitstekende benen te beschikken. Uit een kopgroep van twaalf was hij degene die het langst volhield om de sprint te ontlopen. Zelfs de oud prof Martijn Keizer kwam niet zo ver en dat is een mooi compliment voor Diederik. Dat hij vlak voor de streep nog werd bijgehaald door oud-ploeggenoot Jos Koop en zich uiteindelijk tevreden moest stellen met de 3e plek deed even pijn. Gelukkig maakte dat snel plaats voor de trots op de inspanning en prestatie.

Achter de kopgroep was het Bob Wubben die in een rol van aanjager de rest van troepen scherp hield. Dit lukte wonderwel, want Nick van der Meer had het goed begrepen. De peloton sprint winnen met 1 seconde verschil winnen zou een zekere overwinning voor de ploeg in het ploegenklassement betekenen. Met twaalf verschillende ploegen in de kopgroep zou die ene seconde precies het verschil maken. Nick klopte de winnaar van de Omloop van de Veenkoloniën Jasper Rasch met die gewenste 1 seconde. Daarmee pakte Westland Wil Vooruit niet alleen een podiumplek, maar won het ook het ploegenklassement van de Zuiderzeeronde. Hiermee stijgen ze naar de 4e plek in van het algemeen klassement voor clubs en is de opgelopen averij van de Omloop van de Veenkoloniën weer enigszins recht gezet.

Belangrijker misschien nog wel is dat na een negatieve openingsperiode van het seizoen er eindelijk loon naar werken is. Het zat de renners niet echt mee in die periode, zo spaarde Wessel van Koppen een compleet seizoenstotaal aan valpartijen bij elkaar, maar was het soms simpelweg ook niet goed genoeg. Prestaties zijn belangrijk voor het vertrouwen van de ploeg in het algemeen en renners in het bijzonder. Zo bewees ook Nick van der Meer door afgelopen zondag direct een criterium te winnen in Oud-Gastel met meerdere continentale renners aan de start.

Een mooie opmaat naar de Ronde van de Glazenstad zou je zeggen. Toch laat ploegleider Gerard Heskes zich niet verleiden tot boude uitspraken. De afgelopen edities is de Omloop van de Glazenstad uitgelopen op een massasprint en ook dit jaar lijkt het weer niet mee te werken voor een zware koers. Toch is de Glazenstad een speciale koers voor de mannen uit het Westland. In je eigen regio zo’n mooie en zwaar bezette koers kunnen rijden is al mooi op zichzelf. De winnaar weet zich in rijtje te fietsen met daarbij ook Dylan Groenewegen.

Geen grote uitspraken van ploegleider Heskes dus, maar hij weet wel dat voor een aantal van zijn renners top vijf tot mogelijkheden behoort. Wel zal alles moeten mee zitten dan. Zoals altijd zal de ploeg gevrijwaard moeten blijven van pech. Daarnaast is het van belang om niet energie te verspillen in de beginfase van de koers. Dit houdt in dat de renners van Westland Wil Vooruit niet op uitlooppogingen zonder kans van slagen zullen moeten reageren. Verder is het van belang om continu op de juiste plek te zitten. De Glazenstad is een koers van draaien en keren, dus kan het zomaar zijn dat je opeens op een gat zit. Het zou zonde zijn als je energie daar aan moet besteden, die je anders in de finale zou kunnen gebruiken.

De conclusie voor zondag van ploegleider Heskes is dat Westland Wil Vooruit kan beschikken over een lekkere ploeg om mee te doen. Zij zullen in Kwintsheul aan de start verschijnen met:
Nick van der Meer
Bob Wubben
Wessel van Koppen
Bram Nelck
Coen van Kleef
Diederik Deelen

Het devies is dus krachten sparen en zorgen dat je mee zit tot de finale. Dan is in de finale van alles mogelijk. Duidelijk is dat er weer nieuwe elan is en een goede prestatie in de Glazenstad zou het broze zelfvertrouwen verder vooruit kunnen helpen.

 

Omslagfoto: Clubcompetitie / Joris Knapen