In het Avontuur vanachter het Stuur kruipen we achter het stuur van de ploegleidersauto van Westland Wil Vooruit. Met onze steun en toeverlaat Gerard Heskes kijken we terug op wat is geweest, maar nog belangrijker kijken we vooruit naar wat gaat komen. In deze editie kijken we terug op Omloop der Kempen en het DK en blikken we vooruit op de Omloop Hoeksche Waard.

In het wielrenner heb je soms een beetje geluk nodig. Dat geluk kan je vaak ook wel een beetje afdwingen. Armstrong viel immers nooit als hij goed was. Zijn concurrenten lagen met enige regelmaat op de grond, maar hij nooit. Alleen soms is de pech zo bruut dat er geen ontkomen aan is. Dat is eigenlijk het verhaal van Westland Wil Vooruit afgelopen weekend in de Omloop der Kempen. Een valpartij kan gebeuren, materiaal pech kan gebeuren, met je voet uit het pedaal kan gebeuren, de ploegleidersauto niet achter de renners kan gebeuren. Maar dat alles bijelkaar komt en daardoor een goede klassering er niet in zat is simpelweg brute pech.

Het meest vervelende van alles is dat twee beloftevolle renners nu een pas op de plaats moeten maken. Bram Nelck en Wessel van Koppen waren bezig om een grote stap voorwaats te zetten in het Elitepeloton en niks leek hun vooruitgang te kunnen stuiten. De valpartij van afgelopen weekend gooit dus toch roet in het eten en nu is het de wonden likken en sterker terugkomen voor de twee. Voor de ploeg is het ook een behoorlijke aderlating. Dit jaar is al met een kleinere ploeg begonnen en als dan twee sterkhouders van het voorjaar wegvallen, dan slaat dat een behoorlijk gat in de bezetting.

Gelukkig was het afgelopen weekend een dag langer en was er op maandag nog het districtskampioenschap in Hardinxveld-Giessendam. Dit zorgde dan toch weer voor een lichtpuntje in een door pech geregeerd weekend. Nick van der Meer wist na een plek bij de eerste op zondag de dag er na 3e te worden bij de Elite. Carlo van de Berg had voor even zijn neus uit de boeken gehaald en naar een tweede plek gereden. De examenkandidaat heeft de afgelopen tijd logischerwijs meer tijd aan zijn school dan aan het fietsen besteed en daarom is zijn tweede plek extra knap.
Een positief einde dus aan een weekend in mineur. Het betekent in ieder geval dat de conditie nog steeds in orde is en dat voor komend weekend de verwachtingen weer omhoog geschroefd mogen worden. Met de Omloop Hoeksche Waard op het programma is het ook alle hens aan dek. De wedstrijd telt mee voor de Clubcompetitie en hoewel de tweede plek daar nog prima binnen handbereik is, is een gevreesde plek buiten de top 10 ook niet ver weg. Als dit aan het einde van het seizoen het geval is, dan betekent dat geen topcompetitie voor Westland Wil Vooruit volgend jaar. Dat zou onwaardig zijn voor de ploeg uit het Westland.

Punten moeten er dus gepakt gaan worden. Ploegleider Heskes heeft het vertrouwen gegeven aan de volgende vijf renners: Nick van der Meer, Coen van Kleef, Diederik Deelen, Sjoerd Kouwenhoven en Carlo van den Berg. Coen en Diederik rijden heel het seizoen al heel goed en hebben nog een muizenstap nodig om de aansluiting bij de absolute top van het Nederlandse amateur wielrennen te maken. Ploegleider Heskes stipt aan dat het niet aan hun conditie zal liggen en dat als ze eenmaal die bevestiging krijgen in vorm van een topklassering het snel kan gaan.

Nick van der Meer kent tot nu toe een beetje een sukkel jaar. Ziek na de Ster van Zwolle en wat lichamelijke ongemakken later wierpen hem enigszins terug. Inmiddels heeft hij dat alles achter zich gelaten en is de weg omhoog weer in gezet. Een Nick van der Meer in topvorm hoeft voor niemand onder te doen en zijn derde plek op het DK afgelopen weekend bevestigt dat zijn topvorm komende is. Sjoerd Kouwenhoven en Carlo van den Berg sluiten de rij. Carlo sprintte afgelopen weekend dus naar een tweede plek voor Beloften op het DK en Sjoerd rijdt met de week beter.

Kortom, ploegleider Heskes heeft hoog ingezet voor aankomende weekend. Desondanks heeft hij geen zekerheid over de prestaties. Zoals in de Omloop de Kempen al bleek, kan alles ook gewoon tegenzitten. Daarnaast is de Clubcompetitie de afgelopen jaren enorm gegroeid. Waar in het begin clubs moeite hadden om volledige ploegen op de been te brengen, zijn er nu genoeg clubs met gezonde ambitie. Een prachtige ontwikkeling, maar dat maakt ‘zomaar even’ winnen in de Clubcompetitie niet meer mogelijk. Het aantal oud continentale en prof renners zijn niet op één te tellen en dat zorgt voor een mooie concurrentiestrijd.

Toch zal Westland Wil Vooruit vol gaan voor een goede uitslag in de Omloop Hoeksche Waard. In een stukje pracht Nederland is het keren en draaien en dat biedt kansen. Helaas lijkt het weer niet in het voordeel van de Westlanders te spreken. Zij hopen toch altijd op wind, want dat zorgt ervoor dat er verschillen gemaakt kunnen worden. Geen wind dus, maar toch wel de hoop op goede resultaten van het team en individueel.

 

Pracht foto is van de Clubcompetitie en is gemaakt door Joris Knapen