In het Avontuur vanachter het Stuur kruipen we achter het stuur van de ploegleidersauto van Westland Wil Vooruit. Met onze steun en toeverlaat Gerard Heskes kijken we terug op wat is geweest, maar nog belangrijker kijken we vooruit naar wat gaat komen. In deze editie kijken we terug op een druk koersweekend met de PWZ Zuidenveld Tour, Ton Dolsmans Trofee en Wim Hendriks Trofee en blikken we vooruit op de Dorpenomloop Drenthe.

 Vorig weekend was het dus een druk koersweekend met drie koersen. Daardoor moesten sommige renners een dubbel programma rijden. Zo kan het dat iemand de ene dag geen benen heeft en de andere dag om het podium strijdt. Het overkwam Wessel van Koppen. Op de zaterdag tijdens de PWZ Zuidenveldtour leek hij de tol te moeten betalen voor een bijzonder druk voorjaar, want met slechte benen kwam hij er niet aan te pas. Op zondag bleek niks minder waar. Wessel reed daar vrolijk in de beslissende slag en wist eindelijk loon naar werken te krijgen met een 5e plaats in een nationale klassieker.

Volgens ploegleider Gerard Heskes kwam deze beloning Wessel toe. Heel het jaar rijdt Wessel al op een hoog niveau, maar ook heel het jaar was elke keer wel iets wat hem van een mooi resultaat weerhield. Een aantal valpartijen, brute pech of net verkeerd zitten deden hem vaker dan hem liefs was de das om. Meer dan eens zat Wessel na de koers met zijn armen over elkaar sikkeneurig voor zich uit te staren. Weer goede benen en weer geen resultaat. Nu zat hij in de beslissende ontsnapping in de Wim Hendriks Trofee en kon hij eindelijk zijn goede benen ten gelden maken met een mooie 5e plek als resultaat.

Voor de jonge ploeg van Westland Wil Vooruit was het ook een goed voorbeeld. Als tweedejaars belofte zo’n resultaat neerzetten biedt hoop en perspectief voor de andere jonge renners van de ploeg. Het bewijst dat je als jonge renner niet onder hoeft te doen voor het ervaren elitepeloton en dat hard werken nog altijd loont.

Op zaterdag kon Wessel in de PWZ Zuidenveldtour dus geen vuist maken. Ook al zijn teamgenoten kwamen niet in koers aan de finish. Het was oudgediende Marvin van Spronsen die nog het langst weerstand kon bieden, maar in een koers met gemiddeld 44,6 km/h was het onvermijdelijk dat er slachtoffers zouden vallen. Het was een goede koers waar het voor bedoeld was voor WWV, namelijk proberen, leren en het niveau van de gehele ploeg optrekken. Dat zelfde gold ook voor de Ton Dolmans Trofee. Diederik Deelen verkeerd al heel het seizoen in bloedvorm, dus zijn goede rijden mag geen verrassing zijn. Juist de overige renners toonden zich ook van hun beste kant. Luuk van der Wal kleurde, ook tot zijn eigen verbazing, de vlucht van de dag, terwijl alle ploeggenoten de finish haalden. Daarmee werd voldaan aan de doelstelling van het weekend voor de ploeg en kon WWV tevreden terug kijken.

Komend weekend heeft de ploeg het een stuk rustiger. Slechts één koers staat er op het programma, maar wel een heel mooie koers. De Dorpenomloop Drenthe is sinds vorig jaar weer terug op de wielerkalender en gelukkig maar. De 167 kilometer lange klassieker voert door het mooie Drentse land en gaat over keienstroken, langs open vlaktes en smalle wegen. Prima ingrediënten voor een waaierkoers, maar het belangrijkste ingrediënt lijkt daarvoor te ontbreken: Wind. Kleine kans dus dat de weersomstandigheden een bepalende factor gaan hebben op het koers verloop. Dan zullen het de renners zelf zijn die dat kunnen gaan doen. Qua karakter lijkt de Dorpenomloop op de PWZ Zuidenveldtour van vorig weekend en daar kwam maar een heel klein pelotontje aan de finish. Het was een snelle en harde koers, dus dat belooft wat voor zondag.

Veel continentale ploegen vertoeven momenteel in het buitenland voor verschillende koersen. Hierdoor staan er minder echte nationale toppers aan de start, maar nog steeds kan de Dorpenomloop rekenen op een sterk internationaal deelnemersveld. Toch biedt dit perspectief voor Westland Wil Vooruit. Met Nick van der Meer en Coen van Kleef hebben ze twee renners in hun gelederen die tot de Nederlandse top behoren op het moment. Nu er minder renners uit deze top aan de start staan, zouden logischerwijs de kansen op een goede uitslag voor hen moeten stijgen.

Toch zal ook dit weekend niet per se de nadruk liggen op prestatie. Wederom zal het weekend en de koers gebruikt worden om de ploeg verder te smeden. Het is een uitgelezen mogelijkheid voor de renners om verder te leren met en van elkaar en wie weet wat voor moois daar uit kan komen. Vorig jaar mocht Nick van der Meer met een kei mee naar huis voor zijn prestaties op de keienstroken