In het Avontuur vanachter het Stuur kruipen we achter het stuur van de ploegleidersauto van Westland Wil Vooruit. Met onze steun en toeverlaat Gerard Heskes kijken we terug op wat is geweest, maar nog belangrijker kijken we vooruit naar wat gaat komen. In deze editie kijken we terug op Omloop van de Braakman en blikken we vooruit op de Zuiderzeeronde

Vorige week ging door omstandigheden het Avontuur vanachter het Stuur niet door. De laatste editie was dus de tussentijdse evaluatie. De conclusie die daaruit volgde was daat er een negatieve spiraal was ontstaan, maar dat er geen reden is tot treuren. Met de Braakman en Zuiderzeeronde in het vooruitzicht was er genoeg tijd om het tij te doen keren.

Vorige week was dan de Omloop van de Braakman. Helaas bleek dit nog niet het moment waarop het tij ging keren. Door een start achteraan in het veld van Topcompetitiekoers was het vanaf kilometer 1 vechten voor de renners van Westland Wil Vooruit. Op zich zelf was het nog een prestatie van Nick van der Meer, Bob Wubben en Diederik Deelen dat ze voorin de koers terecht kwamen. Direct vanuit de start gaven de continentale renners vol gas en met de wind en kasseien lag binnen tien kilometer het peloton al in stukken. Toch overheerst er een wrange nasmaak. De resultaten vielen tegen en dan komt er een deuk in het toch al broze vertrouwen.

Na afloop werd er door de renners gezamelijk overnacht in de buurt van Terneuzen om de volgende dag op de fiets weer terug te keren naar het Westland. Genoeg tijd om met elkaar te evalueren en na te bespreken dus. In ieder geval was één van de constateringen dat Bram Nelck de lange terugweg wel erg goed verteerde en daarom mag hij voor komende weekend rekenen op een plek in de ploeg.

Komend weekend is het weer tijd voor de Clubcompetitie. Na de valse start in de Omloop van de Veenkoloniën is er nog een wereld te bewijzen voor Westland Wil Vooruit. Dit jaar wordt de Elite/Belofte voor het verreden in en rond Dronten. Tot vorig jaar was het een koers tot en met de junioren categorie. De laatste winnaar van die catergorie luistert naar de naam Stef Zeestraten en rijdt tegenwoordig als Belofte in de kleuren van Westland Wil Vooruit. Ook hij zal zijn opwachting maken in het team dat na heel wat zuur voor zoets moet gaan zorgen.

De weersvoorspellingen voor zaterdag zijn prachtig te noemen. Dit laat zich in wielertaal vertalen tot slecht. Mooi weer en weinig wind betekent vaak een gesloten koers waarin iedereen tot het einde denkt te kunnen winnen. Voor Westland Wil Vooruit is in het verleden al vaker gebleken dat zware koersen hun beter liggen. Koersen waar ze hun grote vermogen kunnen aanspreken in plaats van koersen op hoge snelheid en steeds capriolen uithalen om je positie te handhaven.

Toch zal ploegleider Heskes bij de geselecteerde renners er op hameren om zich niet zomaar naar slachtbank te laten leiden. De wedstrijd is met 179 kilometer vrij lang voor een Clubcompetitie wedstrijd. Hopelijk kan dit in het voordeel werken van de Westlandse renners. Zij zijn over het algemeen beter gewend aan lange koersen en zullen dit moeten zien uit te buiten. Daarnaast zijn er twee mogelijkheden als je niet voor wringen houdt, namelijk achter het peloton rijden en voor het peloton rijden. Heskes geeft aan dat de tweede optie zijn voorkeur geniet voor zijn renners.

Om half twee zullen naast de eerder genoemde Bram Nelck en Stef Zeestraten ook Nick van der Meer, Bob Wubben en Diederik Deelen ook aan de start verschijnen. Een mooie ploeg om de handschoen weer mee op te pakken en te strijden voor een goede klassering in de Clubcompetitie.