In het Avontuur vanachter het Stuur kruipen we achter het stuur van de ploegleidersauto van Westland Wil Vooruit. Met onze steun en toeverlaat Gerard Heskes kijken we terug op wat is geweest, maar nog belangrijker kijken we vooruit naar wat gaat komen. In deze editie kijken we terug op Dorpenomloop Drenthe en blikken we vooruit op de Zuid-Hollandse Eilanden Tour.

Vorig weekend was de laatste van vier koersen zonder prestatie belang voor Westland Wil Vooruit. Natuurlijk werd er gehoopt op mooie prestaties, maar het hoefde niet per se. In de afgelopen twee weekenden lag de nadruk meer op teamvorming en werken aan de conditie, dan op prestatie.

In de Dorpenomloop Drenthe bleken de twee speerpunten van de ploeg Nick van der Meer en Coen van Kleef niet over de benen te beschikken om mee te doen voorin. Teleurstellend, maar kan een keer gebeuren. Het positieve was dat de twee mannen met ervaring, Sjoerd Kouwenhoven en Marvin van Spronsen, juist weer lieten zien stappen gemaakt te hebben. Sjoerd nam direct de rol op zich die van hem werd verwacht. Hij hielp de jongere renners waar hij kon en met al zijn ervaring was het voor ploegleider Heskes een genot om hem bezig te zien.

Juist de aankomende vorm van Marvin en Sjoerd maken het een positief weekend. Beiden zijn bij de ploeg gekomen om met al hun ervaring van meerwaarde te kunnen zijn voor de bijzonder talentvolle, maar minder ervaren ploeggenoten. Wanneer moet je van voren zitten, hoe laveer je dat het peloton en hoe rijdt je als ploeg bij elkaar. Allemaal zaken die gesneden koek zijn voor de ervaren mannen en die ze mooi kunnen overbrengen op de ambitieuze jonge renners.

Sjoerd mag daar dit weekend mee beginnen. Dan staat de Zuid-Hollandse Eilanden Tour op het programma. Een mooie koers omlijst met een toertocht en een afwachtingswedstrijd voor nieuwelingen. Ook is het weer een koers die meetelt voor de Clubcompetitie. Dat betekent aan de ene kant geen continentale renners aan de start, maar aan de andere kant betekent het prestatie druk. De Clubcompetitie is één van de grote doelen voor Westland Wil Vooruit. Zij wil namelijk steevast tot de beste drie clubs van Nederland horen. Dan is het van belang om constant en als team in zijn geheel te blijven presteren.

De aanwezigheid van alleen clubrenners biedt dan ook weer perspectief voor de individuele kansen. Met renners in de ploeg die tot de Nederlandse amateur top horen, wordt er altijd met verwachting en hoop gestart. Al moeten worden gezegd dat ook de Clubcompetitie aanmerkelijk sterker is geworden. Niet voor niks wordt er een Clubrenner tweede in de Topcompetitiewedstrijd om de Ton Dolmans Trofee. Dus van zomaar even winnen is geen sprake.

Toch zullen Nick van der Meer, Coen van Kleef, Diederik Deelen, Bram Nelck en dus Sjoerd Kouwenhoven met enige ambitie aan de start staan. Ploegleider Heskes verwacht ook niet veel meer dan prestatie. Met de sponsor in de auto naast zich vindt hij het tijd dat de renners alle inspanning van de talloze vrijwilligers en sponsoren terug betalen. Meer nog zou het een beloning voor de renners zelf zijn. Alle arbeid en voorbereiding die zij in hun seizoen hebben gestopt, verdient ook een mooie prestatie.

Niet alleen in Nederland zullen er renners van Westland Wil Vooruit actief zijn. Ook in België verschijnt een mooie ploeg aan de start van wedstrijd. Als gastrijders bij een wedstrijd om de interclubcompetitie, de Belgische evenknie van de Clubcompetitie in Nederland, zullen Wessel van Koppen, Stef Zeestraten, Jaap van der Meij, Christiaan Meerbeek, Marvin van Spronsen en Luuk ook proberen om een straffe prestatie neer te zetten.

Vandaag eerst nog een mooi criterium in Lekkerkerk en dan zal de focus bij Westland Wil Vooruit vol uit gaan naar het weekend. Ditmaal dus niet voor de ontwikkeling van het team, of verder uitbouwen van de conditie, maar voor mooie prestaties.

De prachtige foto is van Joris Knapen / Topcompetitie