In het Avontuur vanachter het Stuur kruipen we achter het stuur van de ploegleidersauto van Westland Wil Vooruit. Met onze steun en toeverlaat Gerard Heskes kijken we terug op wat is geweest, maar nog belangrijker kijken we vooruit naar wat gaat komen. In deze editie kijken we terug op de Omloop van de Glazenstad en blikken we vooruit op de PWZ Zuidenveld Tour, Ton Dolsmans Trofee en Wim Hendriks Trofee.

 Dit weekend staat in het teken van maar één ding: koers. Drie koersen in een weekend is op zijn zachts gezegd een drukke bezetting. Het was passen en meten en bij geen enkele ploeg zijn alle mogelijke startbewijzen gevuld, maar toch is het gelukt. In de PWZ Zuidenveld Tour en Wim Hendriks Trofee starten de bekende gezichten van afgelopen tijd. Nick, Coen en Wessel laten de laatste weken zien in goede vorm te verkeren. Uiteraard was de derde plek van afgelopen weekend van Nick van der Meer daar het ultieme bewijs van.

Na een mindere start van het seizoen kwam in de Zuiderzeeronde al het eerste teken van herstel. Diederik strandde daar in het zicht van de finish om toch nog podium te pakken en Nick won de pelotonsprint. De volgende dag won Nick het criterium van Oud-Gastel en vorige week was daar nog eens de bevestiging in de Nobutec Omloop van de Glazenstad. In de vrije klassieker met zwaar bezette continentale ploeg aan de start zaten maar liefst drie renners van WWV in de kopgroep, terwijl de gehele ploeg ook nog eens uitreed. Uitstekend werk en de bevestiging van de ommekeer in het seizoen.

Dat als je wint, je vrienden hebt bleek wel weer. Ondanks dat WWV geen overwinning had, hadden ze over aandacht niet te klagen. Een prachtige rapportage van de WOS, een mooi stuk van de Topcompetitie en verschillende andere media die graag wilden weten hoe WWV tot deze prestaties kwam. Het kan verkeren. Twee weken geleden was de ploeg nog op zoek naar een manier om de negatieve cirkel te doorbreken en nu staan alle gezichten weer op glimlachen.

Toch is het zaak voor de ploeg om gefocust te blijven. In de Topcompetitie bezet WWV op dit moment een plek dat degradatie zou betekenen. Dat willen de mannen van de Wollebrand koste wat het kost voorkomen, dus het wordt tijd om ook daar de vorm van het moment te laten zien. Diederik Deelen, Bob Wubben, Luuk van der Wal, Jaap van der Meij, Christiaan Meerbeek en Sjoerd Kouwenhoven zullen daar gaan strijden voor de broodnodige punten. Christiaan won afgelopen dinsdag nog de zomeravondcompetitie bij de Spartaan om te bewijzen dat hij weer helemaal is hersteld van zijn blessure als gevolg van een val in de Omloop van de Veenkoloniën. Diederik en Bob verkeren ook al weer even in vorm en voor de overigen is het een kwestie van aanhaken bij het niveau dat neergezet is de laatste tijd.

Zeker geen onmogelijkheid voor de renners die de laatste weken wat minder nadrukkelijk gekoerst hebben. Het is makkelijker tot goede prestaties te komen met ploeggenoten die bewezen goed rijden, dan om vanuit het niets de kar te gaan trekken. Een mooie uitdaging voor de renners om die aansluiting te gaan maken.

In de PWZ Zuidenveldtour starten naast de eerder genoemden Nick, Coen en Wessel ook Marvin van Spronsen en Carlo van den Berg. Voor hen geldt eigenlijk hetzelfde. Aanhaken bij het niveau van de rest en lekker vrij koersen. Zonder verwachting en zonder druk, maar met als doel om als team en qua niveau dichter bij elkaar te komen. De PWZ Zuidenveldtour kenmerkt zich door kasseien. Spek naar de bek van deze renners en ze zullen gebrand zijn op een goed resultaat. Met een sterk bezette (inter)nationale startlijst zal dat evenwel niet makkelijk zijn. Vorig jaar wist Nick beslag te leggen op de 10e plek. Wie weet dat het dit jaar beter kan.

Dezelfde groep gaat naar de Wim Hendriks Trofee. Met alleen clubrenners vanuit Nederland en België aan de start in Koewacht worden door de renners van WWV hoge ogen gegooid. De smaak van het podium is in de ploeg geland en dat smaakt naar meer. Het verleden heeft ook aangetoond dat de Wim Hendriks Trofee de renners goed ligt en daarom willen ze ook hier graag van start gaan. Of het lukt is een tweede. In een koers kan altijd van alles gebeuren, maar gezien de vorm van de laatste weken zouden de renners zichzelf mooi kunnen belonen.

Het weekend staat dus vooral in het teken van koersen. Veel koersen en ver weg koersen. Het biedt niet alleen de mogelijkheid om te presteren, maar ook om met elkaar te praten en te overleggen. Het is een mooi moment om als team dichter tot elkaar te groeien, elkaar te adviseren en te helpen. Alles met het doel om samen toch weer een stukje beter te worden. Volgens ploegleider Heskes zit er nog heel veel potentie in de groep renners van WWV, waarvan we nog lang niet alles hebben gezien. Het komende weekend zou het begin moeten zijn om deze potentie langzaam maar zeker benut te zien worden.

Photo credit: Topcompetitie / Leon van Bon