Wij schrijven het jaar 2009. Bij Team Cervélo rijdt ene Gabriel Rasch rond. Een Noor met niet zo’n grote palmares, maar wel met een revolutionair idee. Waarom geen passende, stretch regenjack ontwikkelen voor de voorjaarsklassiekers? Daarnaast moet het jack ook ademend zijn. Rasch, bijgenaamd Gabba, ging met dit idee naar Castelli (toentertijd kledingsponsor van team Cervélo) en zo ontstond de Castelli Gabba. Nu 8 jaar later krijgt de Gabba concurentie en nog goed ook. Het merk Sportful komt met hun versie van de Gabba, de Fiandre. Een elegant en licht jack die doet wat hij moet doen. Jouw lichaam beschermen van wind en regen!

 

 

 

 

 

De mannen van van Rossem Wielersport uit Wateringen waren zo vriendelijk om een Fiandre voor ons te regelen die wij tijdens een goede herfstdag konden testen. Samen met Luc van der Hoeven – junior bij Westland Wil Vooruit- trotseerden wij, met de Fiandre aan, windkracht 5 en een paar buien. In dit echte Hollands herfstweer konden wij de Fiandre eens goed aan de tand te voelen.

Eerst indruk
Laten we beginnen met het begin. Wat kost de Fiandre en wat is de eerste indruk. De Fiandre kost € 200,-. Een hoop geld voor een jack, daarom biedt van Rossem de Fiandre voor € 179,95 aan op www.allesvoorderacefiets.nl. Vindt je dat nog te duur? Vul dan bij de kortingscode wielerwestland in (allemaal kleine letters) en ontvang nog eens € 10,- korting!
Door de kleine maatvoering is de Fiandre niet echt complimenteus, een maatje L wordt XL. Het is wel een licht jack en ziet er netjes getailleerd uit. Nog een dingetje wat opvalt is dat het jack wat langer doorloopt aan de achterkant. Speciaal gemaakt om de kont ook te beschermen tegen opspannend water.

Tijd om de fietskleding aan te trekken en de Fiandre te testen!
Met alleen een zweetshirt onder de Fiandre aan rijden wij een rondje van zo’n 40 km  door de regio met een tempratuurtje rond de 10 graden. Het jack zit comfortabel, trekt niet of zit niet te strak. Het zit gewoon prima. En jahoor dan begint het te regenen. De regendruppels blijven gewoon op het jack liggen en geen een druppel komt door het jack heen. Hier hebben wij even een fotomomentje van gemaakt, want dit moet je zien voordat je het gelooft!

Als het zo waterdicht is zal je denken dat het jack niet ademt en dat je in het jack begint te koken. Maar ook dat valt mee. Met alleen een zweetshirt aan onder het jack gaat het prima in 10 graden. Het bovenlichaam blijft“lekker” warm. Ook als je even stil staat bij een verkeerslicht krijg je het niet koud. Dit komt doordat de Fiandre de wind ook buiten het jack laat en zo niet vol op de zweetdruppels kan blazen.

 

 

Na een poosje wind mee te hebben gefietst draaien we de tegenwind in. En nog geen kilometer later komt er ook een regenbui over ons heen. Dit is dus de ultieme test voor de Fiandre, maar die geeft geen kick. Zelfs achter de rits wordt het niet nat. Ook na een half uur in de regen met tegenwind is er geen druppel naar binnen gekomen. En die koude windkracht 5? Nou die giert niet door het jack heen. De Fiandre beschermt het bovenlichaam dus prima.

Wat wij er van vonden? Een topjackie!

Na deze Wieler Westland test zitten wij vol lof over de Fiandre. Het jack zit comfortabel en doet wat het moet doen. Het is misschien dan wel een aardige investering. Misschien kon de Fiandre iets goedkoper, gezien de concurrentie goedkopere jacks maakt. Maar de eerlijkheid zelve moet zeggen dat je ook veel terugkrijgt voor het geld. Je bovenlichaam blijft droog, warm en het maakt het fietsen in slecht weer comfortabeler.  Gezien de vele positieve punten aan de Fiandre geven wij het de score van 4 renners. Het had de maximale score van 5 renners kunnen zijn, maar dan had de prijs lager moeten zijn.