google.com, pub-6238492612415841, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Bijna in elke sport is het hetzelfde. De overstap van de juniorencategorieën naar de seniorencategorie is een lastige. Vaak moet je het dan opnemen tegen mannen of vrouwen die een stuk ouder zijn dan dat jij bent, zijn ze vaak wat sterker en hebben ze meer ervaring op dat niveau. In het wielrennen is dat niet anders. Vaak zie je dat renners of rensters een half jaar tot een jaar nodig moeten hebben om te wennen aan dat niveau. Maar hoe ervaren die renners dat zelf? Wij spraken twee talentvolle dames die dit jaar deze overstap hebben gemaakt. De Naaldwijkse Mylène en Nienke Wasmus uit Den Hoorn.

Vorig jaar maakte Mylène de Zoete furore als juniordame. Zo werd ze vierde op het NK en natuurlijk die medailles op het Europees- als op de wereldkampioenschappen baanwielrennen. Een prestatie wat geen ene Westlander haar ooit had voorgedaan! Dit jaar is De Zoete overgestapt naar de beste clubploeg van 2017, Jan van Arckel uit het Zuid-Hollandse Arkel. Daar heeft ze het prima naar haar zin en leert ze veel. Wat De Zoete vooral merkt is dat er bij de elite/beloften anders wordt gekoerst. Sowieso zijn de wedstrijden langer. Waar ze vorig jaar wedstrijden van zo’n 80 kilometer reed, moet ze dit jaar koersen van 120 kilometer afwerken. Dat is bijna een uur langer op de fiets! En dan rijden die dames ook nog eens een stukje harder dan haar concurrenten vorig jaar. Niet gek als je bedenkt dat in het dames wielrennen je als clubrenner sommige wedstrijd met de wereldtop rijdt! Toch gaat het De Zoete steeds beter af en heeft ze zelfs met een tiende plek in de 7-dorpenomloop Aalburg haar eerste top 10 plek op UCI 1.2. niveau binnen. Nu heeft ze een periode waar ze wat rustiger aan doet, om dan weer toe te werken naar het EK baan. Hiervoor hoopt ze voor geselecteerd te worden en weer een mooie prestatie te leveren. Laten wij het hopen dat het weer zo’n mooi toernooi wordt voor haar als vorig jaar!

Soms zie je wel eens dat iemand wat langer nodig heeft om uit te groeien tot topper. Misschien is Nienke Wasmus er wel zo een. Vorig jaar rijdend bij Westland Wil Vooruit eindigde ze vaak rond de tiende plek. Dit jaar stapte ze over naar het SWABO Ladiesteam uit de Bollenstreek. Het team vol talentvolle dames geldt als een van de beste vrouwenteams op clubniveau in het Nederlandse wielrennen. Deze overstap heeft Wasmus goed gedaan. Zo behaalde ze voor haar nieuwe team al twee overwinningen! Toch hoopt Wasmus nog een stap te kunnen maken dit seizoen. Ze heeft nu twee overwinningen in een criterium op zak, maar zal ze het mooi vinden om ook een goede prestatie neer te zetten in een klassieker. Ze was begin deze maand in Aalburg dichtbij een top 10 plek, maar moest het doen met een elfde plek achter De Zoete. Ze hoopt in de Clubcompetitie wel die top 10-notering te behalen en wij schatten die kans vrij groot. Wasmus heeft namelijk een stel rappe benen waar ze op clubniveau nog wel eens hoge ogen kan gooien. Daarnaast staat ook Veenendaal-Veenendaal hoog op het lijstje van de HAVO-scholiere die nu midden in haar examens zit. Wij zijn benieuwd wat ze daar in kan!

Mylène de Zoete en Nienke Wasmus, twee dames die de overstap naar de elite/beloften goed verteren. Beide talentvol en beide met heel wat in hun mars. Wat de toekomst brengt weet natuurlijk niemand, maar als deze twee toppers kunnen groeien zoals ze nu doen zien wij ze vast ooit eens terug in een ploeg als Boels-Dolmans of Team Sunweb!