google.com, pub-6238492612415841, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Normaal gesproken kost het ons veel moeite om renners of andere ‘experts’ voor de microfoon te krijgen voor de Beslissende Slag. Met een budget van een modale voetbalvereniging is het voor ons onmogelijk om aan de gevraagde bedragen te voldoen. Voor de Ronde van Naaldwijk hoefde we ons daar voor een keer niet druk om te maken. Al tijdens de criteriums werden we aangesproken met de vraag of we nog een Beslissende Slag met hem zouden doen. Omdat het lastig te horen wat een renner op volle snelheid in een voorbij razend peloton roept, hebben we ná de koers in De Lier nog even met elkaar gesproken en was het snel beklonken. Niemand minder dan de winnaar van de Ronde van Naaldwijk van vorig jaar Pim Zwinkels blikt met ons vooruit!

De Ronde van Naaldwijk. Normaal kunnen we beginnen met de vergelijking met Parijs-Roubaix, de Strade Bianchi of de Ronde van Vlaanderen, maar niet voor Pim Zwinkels. Op het moment dat we een slecht rondje willen noteren, komt uit de mond van Pim de woorden: “een mooi rondje”. Natuurlijk heb je als oud-winnaar altijd een goed gevoel bij het rondje, maar de bij de Ronde van Naaldwijk.. Iedereen klaagt over het gestuiter, maar Pim noemt voor de lekker lopende bochten. Dat gestuiter? Och, dat is er wel, maar valt wel mee. Het is vooral een goed lopend rondje. Dan weten we dat ook weer.

Vorig jaar won Pim Zwinkels de koers door samen met Ivano Zwirs weg te rijden uit het peloton. Dat jaar reed Pim elke koers voor een ander team en precies op dat moment reed hij voor de ploeg van Odwin Bink. Die laatste was zo verguld met de overwinning die Pim zijn ploeg schonk, dat hij weken erna nog steeds in feestend in Naaldwijk werd gesignaleerd.

De overwining kwam dus mede tot stand door Ivano Zwirs. Zelfs een jaar later weet Pim nog duidelijk hoe de verhoudingen lagen. Ivano reed hard, heel hard. Waar in eerste instantie nog van een samenwerking sprake was, koos Pim de laatste vier rondes het wiel van Ivano om alleen in de laatste rechte lijn er nog uit te komen. Zoals hij het zelf omschrijft: “Een echte Zwinkels” overwinning. De familie die naar verluid naam heeft gemaakt met haar gierigheid zal trots zijn geweest. Aan het einde van het gesprek werd de opmerking dat hij een biertje van ons zou krijgen ook begroet met een: “daar houd ik je aan!”. We vrezen dat dit waar is.

Voor een favoriet hoeven we niet de kant van Zwinkels op de te kijken. De meesterbakker heeft de goede vorm voor zijn vak te pakken, maar alhoewel rond toch echt een vorm is, is dit niet per se bevordelijk voor de kansen in een wielercriterium. De uitdaging voor Pim ligt er nu in om zijn kopman Odwin Bink in een goede positie af te zetten. Dat dit waarschijnlijk aan het einde van de Anjerlaan is in ronde één, schijnt er verder niet toe te doen.

Voor een favoriet wijst Pim graag in de richting van Joey van den Heuvel. Eigenlijk wilde hij Jan van Veen noemen, maar het is zo onzeker dat die überhaupt aanwezig is, dat Pim dan toch maar voor Joey gaat. Joey staat bekend om zijn grote mond naast de koers. Het wordt tijd dat hij die grote mond ook eens na de finish kan hebben volgens de Maasdijkse bakker.

Voor een echte kanshebber moeten we denken aan Paul Helderman. De geboren en getogen Naaldwijker zal in zijn dorp gebrand zijn op een goed resultaat. Niet voor niks hadden de Westland Beulen nog een trainingskamp in gelast een week geleden. De Lier kwam nog te vroeg om de voordelen van deze hoogtestage te ervaren, maar in Naaldwijk zullen ze geladen aan de start staan. Daar mag Paul zich dan ook nog eens in het gezelschap rekenen van superknechten Martijn Stougje en Henk Bom. De laatste kan met zijn rijstijl een mooie metgezel zijn voor Paul voorin de koers. Hij rijdt zo irritant dat renners vrijwillig hun fiets in de hekken parkeren om maar van Henk af te zijn. Paul zou het daarna af moeten kunnen maken.

Er speelt nog een andere element mee voor de ISW ploeg. Het Westland Klassement lijkt zo goed als zeker voor Dennis Meijer. De meest constante renner van het Westlandse Criterium seizoen moet nog één keer constant presteren om zijn zege in het eindklassement veilig te stellen. Er zal bij de ploeg veel aan gelegen zijn om dit te laten gebeuren. Dit kan mooi in combinatie met de zege voor Paul Helderman en het vervelende rijden van Henk Bom. Wie weet krijgen ze gedrieën naaste belager Marino Noordam wel zo gek, dat hij besluit om af te stappen. Mocht dit niet lukken, dan wint Dennis van Leeuwen.

Om 16.30 wordt het laatste criterium van het Westland op gang geschoten. Bij zowel de A als de B trimmers is er nog veel mogelijk in het Westland Klassement. Het belooft dus een spannende koers te worden met een wedstrijd in de wedstrijd. Dat maakt het altijd interessant om te kijken!
Hier onder nog de laatste tussenstanden in het Westland Klassement: