De Lier het laatste stukje Westland, voordat Midden Delfland begint. Wat moeten we er van zeggen? Naaldwijk is opeens heel dichtbij en Wateringen is geweest. Wat moeten we er van zeggen? De kermis is naar het Oranjeplein en 2floors heeft geen stage. Wat moeten we er van zeggen? Nou eigenlijk heel veel! We belden met de winnaar van vorig jaar: Yorick van Velthoven.

Hij kwam de rangen der Trimmers met veel tamtam binnen. Zijn reputatie snelde hem vooruit, zoals hij tussen de hekken snelde. Toch lagen zijn grootste prestaties buiten de hekken. Yorick deed in de koers het peloton pijn, maar in de biertent gingen ze echt genadeloos over de knie. Voor een renner om een legende te worden is er meer nodig dan alleen opmerkelijke prestaties in de koers of daarbuiten. We kennen allemaal Fausto Coppi en zijn overwinningen, waarvan niet in de laatste plaats de Dame in het wit, maar wie kent de glas etende Zenon Jaskula nog?

Het was voor Yorick dus zaak om eeuwigheidswaarde te vinden zowel in als naast de koers. Tot De Lier vorig jaar werd hij steevast bij de favorieten gezet voor iedere koers, met name als er kans op regen was. In De Lier was dan eindelijk zo ver: Regen. Met een opleiding in de off road stond er een grote glimlach op het gezicht van Yorick aan het begin van de koers. Eigenlijk was het voor hem niet meer dan op de fiets blijven zitten en voorin blijven. Het startveld was al mager en peloton dunde naar mate de koers vordere snel uit. In de eindsprint was het daarna een koud kunstje voor Yorick om zijn criterium te pakken en zich daarmee in de geschiedenis boeken van de Trimmers te fietsen.

Dit seizoen was de vorm in de koers al minder en de vorm buiten de koers vooral ronder en groter. Een val in ‘s Gravenzande zette voorlopig een streep door het criteriumseizoen van renner van Argos- Solar NRG – van Scheijndel. Gelukkig was hij wel bij iedere biertent rond een criterium te vinden, dus dat maakt Yorick de gedoodverfde man voor de voorbeschouwing op De Lier.

Vorig regende het dus en dat zorgde gelijk voor de uitschakeling van één van grote favorieten wat Yorick betreft: Robin Don. Met 10 bar in zijn banden was het vorig jaar geen houden en belandde de immer vrolijke olijke Don in de hekken. Dit jaar belooft het weer beter te worden, dus kunnen we waarschijnlijk ook meer van Don verwachten. Iemand anders waar Yorick hoge verwachtingen van heeft is Roel de Brabander. In ’s Gravenzande lagen ze nog gebroederlijk op de grond, maar in De Lier ziet Yorick Roel als één van de grootste favorieten om het feest in de tent te sluiten. Het zal een flinke strijd worden. Don weet zich gesteund door een fanatieke Tuin & Terras ploeg, terwijl Roel eigenlijk alleen op de steun van Yorick kan rekenen aan de bar. Voor de rest lijkt de gehele Argos-Solar NRG-van Scheijndelwielerploeg meer te bestaan uit broodtrimmers. Wie het langst staande blijft in het feestgedruis in De Lier durft Yorick niet te zeggen, wel sprak hij nog de hoop uit dat Mark Verbeek eindelijk een keertje blijft hangen. Sinds de tuinder is getrouwd, is zijn gezelligheid net als zijn podiumplaatsen: geheel afwezig.

Oh en wie de Ronde van De Lier wint? Bob van der Berg en Dennis van Leeuwen zijn de grote favorieten, maar stiekem hoop Yorick op Pino. Of Mark Verbeek.

De Lier is dus alweer het één na laatste criterium van het seizoen. Dit betekent ook dat de beslissing in het Westland Klassement steeds dichterbij komt. Zowel bij de A als bij de B is het verschil tussen de nummer 1 en 2 slechts 1 punt. Bij de A zijn het Dennis Meijer, die al bijna de gehele tijd in de leiderstrui rijdt, en Marino Noordam, de youngster met rappe benen. Het zal erg spannend worden. Dennis kan rekenen op een ploeg die net op trainingskamp is geweest, maar met de rappe benen van Marino is hij nog niet klaar.

Bij de B is Hans Meerbeek nog steeds de trotste leider. Sinds Monster koestert hij een minimaal voorsprong, maar hij heeft de voorsprong nog steeds. Achter hem zijn het maar liefst drie renners met 1 puntje minder en niet de minste. Marco van der Sman, Edwijn Vijverberg en Jacco Jansen azen allemaal nog op het gewilde tricot van Jan van Veen Elktrotechniek. Misschien zien we erkende toppers als Robin Don en Mark Verbeek nog wel uitzakken vanuit de A om Hans aan de overwinning te helpen. Spanning alom in ieder geval.

De standen in het klassement tref je onder het bericht aan.

Helaas moeten we het doen zonder onze vaste en zeer gewaardeerde speaker John Vingerling. Natuurlijk zal hij meer dan waardig worden vervangen, maar we zullen John missen en wensen hem beterschap.

Belangrijk is ook nog om even je stem uit te brengen voor het Westland Klassement bij de Elite/Belofte. Daar maakt onze eigen Marvin van Spronsen nog steeds een goede kans op het winnen van het klassement. Hij dient dan wel af te rekenen met Jos Koop en Johim Ariesen. Stem op jouw favoriet en maak kans op een setje Westlandse môh koerssokken. Klik hier om jouw stem uit te brengen!