De Omloop. Bij die twee woorden weet iedereen het: Het nieuwe seizoen gaat van start. Het duurt dan wel tot eind april, maar de allereerste Omloop van de Glazenstad voor liefhebbers betekent het begin van een mooi trimmersseizoen. Als afwachtingswedstrijd voor de Elite/Belofte zullen de lokale helden hun rondjes draaien in de Heul hun rondjes en bepalen wie zich Westlands Kampioen mag noemen. Hoog tijd voor een voorbeschouwing.

Normaal is de week voor de Amstel Gold Race het zwaartepunt van het jaar voor de plaatselijke fietsenwinkels, maar dit jaar was het juist in de week na de Amstel spitsuur. Verloven werden ingetrokken, slapen werd in de werkplaats gedaan en inhuurkrachten werden ingevlogen. Schijnbaar haalden de meeste trimmers pas net weer hun fiets van zolder en was de constatering dat niet alleen hun conditie een onderhoudsbeurtje kon gebruiken.

Wie is er zo vroeg in het seizoen dan al goed genoeg om mee te doen voor de overwinning. Een rondje langs de velden levert een vrij korte lijst van potentiele winnaars op. De een wijst op het weer en verwacht een massasprint, de ander vraagt of we in juni misschien kunnen terug bellen, want dan gaat ie een keer aan fietsen denken.

Feit is wel dat met de weersverspellingen zoals ze zijn de kans op een massasprint vrij groot is. In zo’n geval wordt er al snel naar Pino en Willy gekeken. In het van Scheijndel kamp wordt gesproken over revanche gevoelens bij Pino na een mislukt 2017 campagne, echter lijkt Pino ieder jaar 10.000 kilometer meer nodig te hebben om in vorm te komen. Bij Willy is het altijd de vraag of en wanneer hij goed rijdt. Ieder jaar weer richt hij zich op Wateringen en zoals iedereen weet is Wateringen nog ver. Toch reed Willy afgelopen weekend voor de zekerheid maar eventjes 200 kilometer. Hij lijkt er dus meer mee bezig dan je in eerste instantie zou verwachten.

Bij het nieuwe Tuin en Terras komen we vertrouwde namen tegen bij de kanshebbers. Mark Verbeek is al een jaar lang in vorm. Een week in een goed gevuld bubbelbad in Portugal heeft daar geen verandering in gebracht. Afgelopen weekend reed hij de 230 kilometer van de Amstel Gold Race met een kleine 32 gemiddeld om zijn vorm nog maar eens te onderstrepen. De vraag is of hij zijn vermogen nu eens echt ten gelden kan maken. De afgelopen ZAC’s zat hij wel steevast van voren tussen de Elite/Belofte’s. De andere troef van Tuin en Terras, Robin Don, is ook weer prima in orde. Nog weinig van gezien, maar ook voor hem geldt dat het eens allemaal eruit moet komen.

In het trimmerspeloton gonst het van de geruchten. Zoals in het profpeloton een nieuw ondetecteerbaar dopingmelding zorgt voor geroezemoes, zorgt in het trimmerspeloton nieuwe aanwas daarvoor. Onder andere Paul Helderman, Dennis van Leeuwen en Roel de Brabander hebben de overstap gemaakt en maakten al indruk. De twee jongsten van het stel is het niet gelukt om zich in te schrijven. Je zou toch van de jeugd van tegenwoordig verwachten dat dit een peulenschil is, maar dat bleek niet het geval. Zelfs Erwin van Dam is het gelukt, dus wellicht dat die ze de volgende keer even kan helpen.

Van Dam’s ploeggenoot Han Spies staat bekend als iemand die een seizoen lang in vorm is. Toch steek hij zich nog even weg onder het mom van te weinig wedstrijd kilometers. Andere renners die bekend staan om hun goede vorm aan het begin van het seizoen zijn wellicht renners om meer rekening mee te houden. Zo staat Patrick van der Knaap scherp, is Michel Groenewegen altijd goed en kan je nooit om Roy Olierook en Martijn Stougje heen.

Voor koersdirecteur Joey van den Heuvel is er echter maar 1 favoriet. Vorig jaar liet Joey zich al meerdere keren ontvallen erg gecharmeerd te zijn van Mike Onings. Die staat niet op de startlijst, dus kiest Joey nu voor de evenknie Rick van der Zanden. De man van Wieler Westland die vooral naar fietsen kijkt en niet zo zeer op een fiets zit, maakt zijn rentree in het peloton. Mocht het conform verwachting bij elkaar blijven is het talent om goed aan te komen van belang. We kunnen wel vaststellen dat dit dan wel goed zit bij Rick.

Een andere outsider, die terloops genoemd wordt, is Hein Zwinkels. Naar verluid is hij alles aan het doen om tijdens de Westland Triatlhon goed te zijn. Dien te gevolgen lijkt hij nu scherper dan ooit te staan. In de ploeg van van Scheijndel was het Pino zelf die zij dat ze voor Hein moeten gaan rijden. Als Pino voor iemand gaat rijden, dan weet je het wel..
Overigens heeft van Scheijndel naast Pino en Hein nog een behoorlijke troef in handen. De Poolse vedette Bartek. De goedlachse fietsnomade heeft al een aantal wedstrijden in Polen in de benen en beschikt over een prima vorm. Hiermee lijkt van Scheijndel dan ook wel de te kloppen ploeg.

Kortom, er zijn kanshebbers te over. Zo vroeg in het seizoen is echter de vraag wie zijn conditie al heeft gevonden en wie nog moet beginnen. Renners als Pim Zwinkels en Henk Bom zijn nog niet eens genoemd, maar kan je toch eigenlijk ook altijd wel opschrijven. Al is Henk Bom net getrouwd en weten allemaal wat dat betekent. Die is zijn scherpte voorlopig kwijt. Of beter gezegd: Bom is onschadelijk gemaakt. Gefeliteerd Henk!

Omdat het voor ons weer de eerste beslissende slag van het seizoen is, maken we het direct bont met een prijsvraag. Rick is zeer vereerd dat hij door Joey als een van de favorieten naar voren wordt geschoven, maar wij weten wel beter. De laatste tijd heeft die zich dag en nacht opgesloten om het nieuwe Wieler Westland Cycling Club op te zetten. Hij heeft deze week een keer het daglicht gezien en deed direct mee aan de avondcompetitie. Met zijn tong op het stuur kon hij de B’s volgen. Dus hoeveel ronden gaat hij mee morgen? De winnaar krijgt een Wieler Westland koerspetje!

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widgets_ContactForm_Widget”][/siteorigin_widget]

Morgen zijn de ingrediënten zon, koers, bier en frieten. Genoeg reden om koers te zetten richting de Heul en liefhebbers van dichtbij te zijn strijden om het Westlands Kampioenschap. Om 14.15 zal Mark Verbeek direct vanuit de start demarreren om rond 15.30 te zien hoe Willy de sprint wint. Tot dan!