In de Beslissende Slag gaan we de uitslag voorbij. We vragen de mannen die de koers maakten naar hun versie. Wie was goed? Wie niet? Was het echt met overmacht, was het maar net aan? In deze beslissende slag blikken we terug op de Omloop van de Glazenstad met het gehele podium: Bartek, Mark Verbeek & Patrick van der Knaap.

Nog één keer blikken we terug op de Omloop van de Glazenstad. Wat een dag was dat. Zon, bier en een mooie koers. Alle complimenten naar Sjors van den Ende en Joey van den Heuvel voor het mogelijk maken van zo’n koers voor liefhebbers in het Westland. Langs het parcours werd zelfs al gefluisterd over een toertocht erbij voor volgend jaar. Met de hoofdsponsor Nobutec in de persoon van Ron van der Burg enthousiast aanwezig langs het parcours belooft het een mooie toekomst te worden voor de Omloop van de Glazenstad als geheel.

Nu naar de koers! Vijf man wisten uit het peloton te ontsnappen en gingen uitmaken wie zich de eerste winnaar van de Omloop van de Glazenstad mocht noemen. We spraken Mark Verbeek en Patrick van der Knaap, terwijl we ook aandachtig meeluisterden met het interview van Bartek met de WOS. Kortom, heel het podium kwam weer hun mening geven.

Allereest de ontsnapping. Al een aantal dagen vraagt Patrick zich af hoe deze toch in vredesnaam tot stand kwam. Werd het peloton de verkeerde kant opgestuurd? Werd er massaal lek gereden? Is er betaald door iemand anders uit de kopgroep? Of was het toch ingrijpen van hoger hand?Hoe het ook zij, hij vraagt zich af waarom de eerste grote groep niet mocht gaan en ze met z’n vijven opeens een vrijgeleiden kregen.

Gelukkig is er dan nog Mark Verbeek. Hij was de laatste die aansloot bij de kopgroep en had daardoor meer zicht op het ontstaan van de beslissende slag. Op het moment dat het peloton weer aansloot bij de omvangrijke kopgroep viel het stil in het peloton. De meeste eerdere vluchters gunden hun benen even rust en de achtervolgers hapten ook even naar adem. Voorin bleven Marijn, Sem, Bartek en Patrick echter gewoon doorrijden, waardoor snel een gaatje ontstond. Zonder te demarreren, zonder echt een aanval en weg waren ze. Mark Verbeek zag het gebeuren en sprong er als laatste nog naar toe. Eenmaal aangesloten bij de kop wees hij Bartek op zijn verantwoordelijkheid als arbeidsmigrant en dat was niet aan dovemans oren gericht. Binnen een paar ronden werd onder aanvoering van de goedlachse Pool van van Scheijndel een mooi gat gecreëerd en was de kopgroep relatief snel in veilige haven.

Dus was het ingrepen van hogerhand? Misschien wel. Als perkgoedtuinder kunnen we stellen dat Mark Verbeek toch wel het gewone volk enigszins is ontstegen. Zeker in deze tijden komen de vrachtwagens met geld af en aan rijden, dus in die zin had Patrick met zijn lezing gelijk.

De ontsnapping was dus gemaakt en nu was het zaak om vooruit te blijven. Het vijftal werkte eendrachtig samen en het duurde tot de laatste ronde voordat iemand echt probeerde te ontsnappen. Toch was in de kopgroep wel duidelijk wie de sterkste waren. Na het opdraaien van Mariëndijk was het aanzetten en hier moesten de twee jongelingen iedere keer duidelijk hun pedalen harder geselen dat de oude mannen. Voor hun gevoel waren zij dan ook de echte motor van de kopgroep, zonder de jongelingen te kort te doen. Zij deden wel netjes hun werk, maar hadden gewoon iets minder jus in de benen.

Toch was het juist een van de jongelingen die in de bel demarreerde. Sem van den Bogaert weet dat als hij moet sprinten het peloton hem nog inhaalt, dus probeerde hij het. Opvallend genoeg haalden zowel Patrick als Mark zelf Sem terug, terwijl langs de kant het duidelijk Marijn was. Hoe het ook zij de vijf kwamen weer bij elkaar en er werd rustig doorgereden richting streep. Mark Vebeek wist dat hij het niet van zijn sprint moest hebben, dus bij de laatste keer opdraaien van de Vogelaer ging hij vol aan. Al snel sloeg hij een gat, maar de finish was net 50 meter ter ver weg. Voor Patrick kwam de aanzet enigszins als een verrassing. Voor hem was de finish juist 5 meter te vroeg. Bartek was niet te kloppen, maar ongeveer 5 meter na de finish was hij Mark al gepasseerd. Gelukkig voor de renner van Tuin & Terras lag de streep waar die lag en kon hij als tweede op het podium.

Na zijn poging om in de underdog rol te kruipen op facebook zou het ook volstrekt ongeloofwaardig zijn geweest als hij met de overwinning zou zijn gaan rijden. De vraag hoe Bartek dan ook zo snel over hem heen kwam, kan dan misschien wel daarmee beantwoord worden. Heeft hij in zijn remmen geknepen? Hield hij gewoon zijn poten stil? Hoe kan hij anders toch nog net Patrick van zich afhouden? Probeert hij nu echt zichzelf nog te verbergen voor de criteriums?

Allemaal vragen die we dit seizoen beantwoord gaan zien. Een mooi en nieuw seizoen voor trimmers staat op de stoep. Sterker nog het seizoen staat al met één been binnen.

Overigens was er nog één persoon hard aan het werk op het moment van het schrijven van het stukje: Ivan Rietdijk.
Het is aan de  goedlachse wandelende kleurplaat te danken dat alles zo goed is uitgepakt. Onvermoeibaar sjouwde hij met hekken, spande hij spandoeken en deed hij al het overige dat nodig was om deze dag onvergetelijk te maken. Zulke mensen zijn de fundatie van alle evenementen en zonder hen geen feest. Ivan ook van hier: Hartelijk dank!

 

De samenvatting van de WOS van de hele Glazenstad inclusief trimmers en interview met Bartek kan je hieronder bekijken: