In de Beslissende Slag gaan we de uitslag voorbij. We vragen de mannen die de koers maakten naar hun versie. Wie was goed? Wie niet? Was het echt met overmacht, was het maar niet aan? In deze beslissende slag blikken we terug met het gehele podium: Ronald Barzilaij, Michel Groenewegen en Gerben Vreugdenhil.

Na een uitgebreide voorbeschouwing met oude winnaar Joost van den Blink was het zondag dan eindelijk tijd voor de clubkampioenschappen voor de Trimmers. Vooraf werden de kansen van alle kleppers besproken en werd gewikt en gewogen. Echter in heel de voorbeschouwing werd met geen woord gerept over de kansen van Ronald Barzilaij. Barzilaij klopte in de sprint(!) Michel Groenewegen en verwees daarmee de voorbeschouwing direct naar de prullenbak.

Barzilaij liet na afloop weten zeer content te zijn met zijn rol als underdog. U kunt er dus op rekenen dat in iedere volgende voorbeschouwing we eerst beginnen met de kansen voor de renner van van Scheijndel. Eens kijken hoe hij daar mee om gaat. Overigens is de overwinning op dit moment van het seizoen wel bewonderingswaardig te noemen. Net als de als 3e geëindigde Gerben Vreugdenhil liep Ronald de marathon van Rotterdam. Hierdoor heeft hij nog weinig tijd met de fiets onder zich kunnen doorbrengen. Een heel knappe prestatie dus.

Het lijkt er op dat de marathon toch een goede voorbereiding is op de clubkampioenschappen. Ronald Barzilaij wint, Gerben Vreugdenhil wordt 3e en Matijn Stougje rijdt redelijk eenvoudig in het peloton mee. Wellicht dat we volgend jaar hordes Westlandse trimmers tijdens de marathon mogen begroeten, want het blijkt een goede generale voor de clubcompetitie.

Goed, een kopgroep van vier die al snel een kopgroep van 3 werd. Onder aanvoering van Michel Groenwegen bleven de 3 weg. In het peloton werd nog wel jacht gemaakt door de Quartel jongens, maar goed defensief werk van onder ander van Scheijndel zorgde er voor dat een achtervolging nooit volledig op gang kwam.

Dat in een kopgroep niet alleen hard wordt doorgereden, maar er soms ook wel ruimte is voor gesprek, bleek vandaag wel weer. Zo gaf Gerben Vreugdenhil te kennen niet te zullen mee sprinten. Hij was simpelweg nog niet goed genoeg en sloeg zo nu een dan een beurtje over. Michel Groenenwegen op zijn beurt gaf aan nog niet zo vaak in een kopgroep te hebben gezeten. Dit was de ervaren Barzilaij al opgevallen. De manier van rijden, het af en toe in de wind van zijn medekoplopers en het snokkerige overnemen waren voor Barzilaij genoeg tekenen van onervarenheid.

Deze onervarenheid brak de renner van iPlants / de Wielershop uiteindelijk ook op. Winnaar Barzilaij op de vraag of Michel hem probeerde te lossen op de laatste keer de klim: “Klopt. Hij probeerde het ook al het holletje op na de finish. Als hij daar had doorgetrokken was het zwaar geworden om de winst te pakken.” Volgens Ronald was Michel dan ook de beste man in koers, maar was het dus de onervarenheid die hem parten speelde. De renner van Scheijndel Wielersport heeft het per se van zijn sprint moeten hebben, maar ditmaal wist hij na 50 meter sprinten dat hij een tegenstander had getroffen met mindere sprintcapaciteiten.

Barzilaij uitgebreid juichend als winnaar over de finish
Foto’s:https://kiektocht.jimdo.com/wielerpagina/

Voor Groenenwegen zelf was evenwel van teleurstelling geen sprake. Vooraf werd hij nog wat ongemakkelijk van de rol als uit outsider, maar hij maakte het toch mooi waar vandaag. Hij is zelfs door de winnaar bestempeld als sterkste man in koers en dat is een mooie bevestiging voor de Naaldwijker. Voor hemzelf was het vooral een leermoment en wie weet wat hij dit jaar voor mooie dingen kan laten zien.

De volgende afspraak voor de trimmers is op 21 mei. Dan staat de tijdrit voor zowel de A als de B op het programma. Tegen die tijd zijn de Ulrichwinters er weer van afgetraind en is de marathon nog maar een vage herinnering. Kortom, tegen die tijd zullen de heren trimmers in strakkere lijnen aan de start staan en kunnen de nieuwe carbon wielen van Stougje misschien eindelijk iets toevoegen.