Het is alweer bijna klaar. De eindeloze rondjes om de kerk in het Westland. Het wielercircus dat de feestweken opluistert met spanning, strijd en schoonheid. De Westlansde criteriumreeks is toe aan haar laatste en niet zomaar eentje. De Ronde van Naaldwijk is traditiegetrouw het laatste criterium. De straten van Naaldwijk worden steevast vergeleken met kasseien van Noord-Frankrijk. Het Parijs-Roubaix van het Westland of de hel van de Rozenstraat, zo u wilt. Uiteraard blikken wij in de beslissende slag weer vooruit op dit criterium. Ditmaal met iemand die als nieuweling de koers voor de eerste reed en heimelijk verliefd werd op deze koers. In de eerste wedstrijd waarin hij meer kon dan peloton vulling zijn, werd hij tweede. Toen hij over de finish kwam zwoer hij wraak. Hij zou terugkomen om Naaldwijk te winnen op het hoogste niveau. In 2005 deed hij dat. Als Elite. Hij hield niemand minder dan Wilco Zuiderwijk en Martijn Stougje achter zich en kroonde zich voor even tot de koning van de Hel van de Rozenstraat. Tegenwoordig is hij in rustte, maar hij volgt de Trimmers nog op de voet. We blikken vooruit met niemand minder dan Rik de Voogd.

De geboren Breje Durper leeft duidelijk op als we vragen naar Naaldwijk. Het woord magisch valt meerdere malen. Elke keer als hij even niet uit zijn woorden komt, is de tussenzin het zelfde: “Ja, Magisch.” Het is duidelijk dat hij nog steeds verliefd is op de koers. Bijna anekdotisch vertelt hij over de eerste bocht, de slecht liggende klinkers en het bruggetje wat al snel volgt. Bijna onmogelijk om uit het zadel te komen daar, dus het moet op de macht. Zittend in het zadel. Daarom een ronde voor krachtpatsers. Trage bochten en altijd maar die slecht liggende klinkers. Zoals Rik het zelf zegt: “Op asfalt rijden kan iedereen, hier moet je echt wat voor kunnen.”

We kunnen dus een zware koers verwachten met altijd een terechte winnaar. Als het regent dan wordt zowaar nog meer spektakel. Laten we hopen dat iedereen deze keer dan recht blijft, maar de verschillen zullen dan nog groter zijn. Rik was de zege van Yorick niet ontgaan. Dus ook een regenachtig Naaldwijk zal hij tot de kanshebbers horen. In De Lier was zijn suprematie nog niet heel duidelijk, maar wie wat hij in een nat Naaldwijk kan.

Weer of geen weer, het sprintkanon van de trimmers Willy Heeneman hoort altijd bij de favorieten. Zijn vorm is duidelijk nog goed met de overwinning in de ZoMoCo afgelopen zondag. Van Willy is ook bekend dat hij een handige donder is. Dus mocht het parcours er nat bij liggen, dan kan Willy ook zijn mannetje staan.

Afgelopen zondag klopte Willy niet alleen de Nederlands Kampioen bij de WFN, maar ook Trimmer sinds mensenheugenis Pino. Pino zijn vorm is al weken in op een opgaande lijn. Rik kent Pino nog van de zomeravondcompetitie. Hij was toen al Trimmer en een beest. Een blauw beest weliswaar, maar nog steeds staat hij zijn vogeltje in het trimmers peloton. Hij heeft dit jaar nog geen criterium op zijn palmares en dus behoort hij altijd tot de favorieten. In De Lier legde hij Willy al lam en nu moet de volgende stap een overwinning zijn. In de natte omstandigheden in De Lier voelde hij zich al prima. Dus mocht de regen komen dan zal dat geen probleem vormen voor Pino.

Dan houden we nog één man over die voor de winst kan gaan. Hij kent het rondje in ieder geval, want in 2005 werd al derde bij de elite. In het Trimmerspeloton wordt zijn naam inmiddels met diep respect uitgesproken. Zijn vorm is zo indrukwekkend dat mensen zelfs twijfelen met opstappen als hij aan de start verschijnt. De vormpeil van de Stoug is alom bekend en iedereen zal op zijn wiel willen rijden. Ook nog zonder overwinning heeft hij wat recht te zetten in Naaldwijk. We weten dat hij zijn gezondheid niet riskeert in de regen, maar als het droog is dan is hij misschien wel de topfavoriet.

Morgen weten we pas meer. Na de Trimmerskoers is er ook nog een ploegentijdrit. In ieder geval de complete ploeg van van Scheijndel zal starten in deze rit. Dus voor de rest van de Trimmers is het raadzaam om de fiets op te bergen en gezellig langs de kant met een biertje in de hand te kijken naar de prestaties van hen.