De ploegentijdit. Een discipline waar wij Nederlanders een rijke historie in hebben. In de jaren 80 heersten de Nederlandse ploegen op dit onderdeel. Het was geen kwestie van winnen, maar van vermorzelen. Ook in het Westland kennen we een mooie historie in de ploegentijdrit. Nog altijd presteert WWV boven gemiddeld ten opzichte van andere clubs in het land. Het is dan ook niet meer dan logisch dat deze discipline bij de liefhebberscatergorie wordt verreden.

Liefhebbers zijn het! Sommige ploegen reden op hun ‘gewone’ koersfiets van enkele duizenden euro’s, maar ook tijdritmachines compleet met dichte wielen waren te bewonderen in de Maasdijk afgelopen zondag. De Lange Kruijsweg fungeerde sinds de Ronde van Naaldwijk als hét jachtterrein van de trimmers. In geheime samenstelling werd er op steeds weer andere tijden getraind al was het maar om de concurrentie zand in de ogen te strooien.

Nadat de stofwolken waren opgetrokken was er maar één ploeg die bij de A-trimmers aanspraak maakte op de overwinning: ISW/Simtex/Yeald. We belden met Gerben Vreugdenhil over de hoe en wat van de overwinning en zoals we van hem gewend zijn, was hij bijzonder spraakzaam. Hij stak het niet onder stoelen en banken. Normaal gesproken zijn mensen toch wel enigszins voorzichtig met volgende uitspraak, maar hij durfde het gewoon: De ISW-ploeg is verantwoordelijk voor het in de ringen hangen van de fiets van George Veenman. Het tekent de eerlijkheid van de leraar en laat maar weer meer dan eens zien dat je geen leraar wordt, maar bent.

Gewoon de verantwoording nemen voor je daden en je niet verstoppen achter anderen. Daarmee toont de ISW ploeg toch ook haar maatschappelijk karakter. In de aanloop naar de ploegentijdrit was dat wel anders. Er werd getraind in de Ronde van Zuidland. Voor de gelegenheid hadden ze zelfs Robin Don als mogelijke versterking toegevoegd aan het team. Toch was de conclusie keihard: Niet goed genoeg. Robin Don werd vervangen door Wout van Wijk in de aanloop naar Maasdijk en alle puzzelstukjes vielen in elkaar. Gevraagd naar de opvallende wissel veranderende Gerby steeds vakkundig het onderwerp van het gesprek naar de kampioenskansen van zijn Vitesse. Of het dus een bewuste karaktermoord was op de immer sympathieke Donnie zullen we nooit weten. Feit is wel dat ISW de tijdrit in Maasdijk won zonder Don en met Wout.

Het werd een ongekende zegetocht. Als ware perfectionisten, die tijdrijders nu eenmaal zijn, waren ze allerminst tevreden over hun rit. Toch wisten ze wel dat het goed zat. Het tempo zat er lekker in en de concurrentie was niet even sterk als andere jaren. Daarnaast konden zij rekenen op de beroepstijdrijder Roy Olierook, dus lekker in het wiel en mee laten nemen naar finish voor de rest van het team. Het werkt van nestor Gerby was toen allang en breed gedaan. Tijdens de laatste training paste hij hogere wielerpsychologie toe. Als adept van de conflicttheorie van Johan Cruijff creërde hij bewust ruzie in het team. De ene helft wilde met 50 kilometer per uur over de weg razen en de andere helft wilde dat niet. Met een team dat op scherp staat is het makkelijk koersen en dat bleek. Met ruim een minuut verschil werd de tegenstand weggevaagd.

De overwinning in de ploegentijdrit was weer één van de doelstellingen dit jaar voor ISW/Simtex/Yeald. Waar normaal Martijn Stougje het seizoen wel redt met een overwinning in een criterium, was er dit jaar alleen podium. Gelukkig kon ISW de eer dus nog redden met een overwining in de dijk, maar het is wel duidelijk dat versterkingen gewenst zijn. Het is inmiddels wel duidelijk dat Henk Bom zijn definitieve intrede in het trimmerspeloton via ISW zal gaan doen, maar er is nog een gestopte elite wie naar alle waarschijnlijkheid de ploeg zal komen versterken. Paul Helderman is wielrenner af. Gezien zijn uitbundige levensstijl is het de vraag of hij het niveau van de trimmers volgend jaar aan kan, maar vanuit de ploeg is er in ieder geval veel vertrouwen. Als laatste is er zelfs nog een heuse transfer. Schijnbaar wilde ISW toch iemand met wat meer body en een ruiger uiterlijk. Johan Olsthoorn maakt namelijk de overstap van iPlants naar ISW. Hij zal met zijn tatoeages en verder impossante uiterlijk de blaffende honden van ISW van tanden moeten voorzien.

Volgend jaar dus een op het oog nog sterkere ISW ploeg. Waarschijnlijk zijn de geruchten over een heus Westland Klassement bij de Trimmers hier debet aan. Een gouden leiderstrui, wat premies en eeuwige roem is genoeg reden om de ploeg te versterken en de doelstellingen voor volgend jaar aan te scherpen. Hoe het ook zij Gerby wilde graag nog met een vraag aan de lezers afsluiten. Gezien ieders interesse in de koers is het ook logisch dat de vraag hier wordt gesteld. Dus wat denk jij? Wint Vitesse vanavond van Lazio?

[poll id=”32″]