In de Beslissende Slag gaan we de uitslag voorbij. We vragen de mannen die de koers maakten naar hun versie. Wie was goed? Wie niet? Was het echt met overmacht, was het maar net aan? In deze beslissende slag blikken we terug met winnaar Roy Olierook.

In een individuele tijdrit is het moeilijk linkeballen. Heel de dag achterin hangen en op het laatst naar voren voor de sprint is er niet bij. Je kan niet leunen op je ploeg of koerservaring. Het is man tegen man. Een eerlijkere discipline bestaat er misschien niet in het wielrennen. Zondag kreeg iedere trimmer 18,5 kilometer de tijd om te bewijzen dat hij hard kan fietsen. Roy bewees dat het beste van allemaal: 20 minuten en 28 seconde, 45 km/h en dat voor een zondagfietser.

In de twee voorbeschouwingen die dit jaar voor de Beslissende Slag zijn gemaakt werd Olierook steevast genoemd als favoriet. Bij de Clubkampioenschappen miste hij de Beslissende Slag letterlijk, maar vandaag was er geen slag te maken. Hij gaf eerlijk toe zichzelf wel de favorietenrol opgedragen te hebben. Extra trainingen en goede voorbereiding moesten hem eindelijk aan die individuele overwinning helpen. Tuurlijk, ploegentijdrit gewonnen en kort in strandraces, maar die ene overwinnig, geheel aan zichzelf te danken ontbrak nog.

Met alle terugkerende Elite rijders bij de trimmers realiseert Roy zich dat de kansen schaars zijn. Als iemand die op late leeftijd is gaan koersen, weet hij dat winnen in de criteriums een lastig verhaal kan zijn. Daarom had hij extra zijn zinnen gezet op de tijdrit. Een nieuwe fiets werd vorig jaar aangeschaft en met genoeg trainingskilometers op de nieuwe fiets, was de juiste positie behaald. Ronde 1: 6:50, Ronde 2: 6:48, Ronde 3: 6:50, eindtijd: 20:28. Winst!

Vooraf was Robin Don, ook door ons, tot één van de favorieten gebombadeerd. We vroegen hem nog even wat er onderweg gebeurd was. Had hij materiaalpech? Was het een file? Had hij een stuk gewandeld? Wellicht een bekende tegen gekomen en daar een praatje meegemaakt? Of toch een UFO die midden op de weg landde? Van alle excuses wilde hij niks weten. Niet goed genoeg was zijn conclusie. Die eerlijkheid siert hem. Roy had nog wel een mooi woordje voor hem over. Hij verwacht namelijk dat Robin volgend jaar beter getraind op de tijdritfiets zit en dan een geduchte concurrent is.

Overigens werden wij er vooraf door onze inside man al opgeattendeerd wellicht de grootste kanshebbers te hebben gemist. Helaas blijkt onze insider slecht van vertrouwen en wilde niet alles aan de pers doorlekken. Slechts de initialen M.S., C.S. en B.v.d.B. werden aan ons bekend gemaakt. Inmiddels weten we wie B.v.d.B. is: nummer 2 Bart van den Berg bleek inderdaad een kanshebber. Nummer 3 Wout van Wijk had zelfs onze geheime trimmer niet opgemerkt. Voorlopig blijven er nog wel twee initialen een raadsel, wellicht dat we volgend jaar meer weten?

Roy Olierook gaf verder te kennen zijn hoed af te nemen voor de winnaar van de B: Ronald Boers. Hij was voor hem het ijkpunt. Hij hoorde dat Ronald rond de zeven minuten per ronde reed en dat was voor hem de richttijd. Het bleek ook wel dat Ronald als goed ijkpunt diende, want die werd tweede in de totale rangschikking. En dat voor een 50-jarige. Daar nemen wij onze hoed inderdaad diep voor af.

Met het open WK in het vooruitzicht kunnen we er voorzichtig vanuit gaan dat Roy weer tot de favorieten zal behoren, al zal hij daar zelf anders naar kijken. In ieder geval staan er volgende week de mooie tricots van WielerWestland op het spel en daar zal menig trimmer deze week onrustig van slapen.

De beslissende slag zullen jullie volgende week moeten missen, want vanaf een Italiaanse wijnboerderij is het lastig verhalen de wereld in sturen. Zeker als je net getrouwd bent en dit je huwelijksreis is. Maar daarna komt de beslissende slag extra hard terug en wordt het tijd om de Westlandse trimmersploegen voor te stellen aan het publiek.

Foto: Jeroen Tibbe Fotografie