In het Avontuur vanachter het Stuur nemen we elke week even plaats achter het stuur van de ploegleiderswagen van Westland Wil Vooruit. Met Gerard Heskes, als onze steun en toeverlaat op de bijrijdersstoel naast ons, kijken we vooruit op het komende wielerweekend. Deze week blikken we vooruit op de PWZ Zuidenveldtour en de Wim Hendriks Trofee.

Een druk weekend voor de mannen van Westland Wil Vooruit. Zowel zaterdag als zondag mag er gereden worden. Weliswaar tellen beide wedstrijden niet mee voor de top- of clubcompetitie, maar er staat genoeg op het spel. Op zaterdag zet de ploegleiderswagen koers richting Dalen in Drenthe alwaar de PWZ Zuidenveldtour op het programma staat.

De PWZ Zuidenveldtour is niet zomaar een koers. Het is een UCI 1.2 koers. Een koers die dus door Pro Cycling Stats wordt opgenomen in de uitslagen en die tellen. Kortom, hier staan niet alleen de Nederlandse toppers aan de start, maar ook internationale coureurs zullen koers zetten richting Drenthe. Dat het een koers met allure is, blijkt alleen al uit de eerste winnaar van de koers. Niemand minder dan Jeroen Blijlevens schoot hier zijn carrière op gang.

Gezien de sterke bezetting van de Zuidenveldtour en de mindere belangen voor Westland Wil Vooruit is het voor Poitr Havik, Coen van Kleef, Nick van der Meer, Bob Wubben, Bram Nelck en Luuk van der Wal vrijuit koersen zaterdag. Uiteraard is er nu ook weer een reden waarom de laatste als wordt genoemd. Luuk van der Wal is namelijk net terug van een avontuur in Eritrea. Samen met onder andere Jos Koop en Wouter Been was hij daar om de ronde van Eritrea te rijden. Het werd zeker een avontuur, maar anders dan gehoopt. Hopelijk later in een los artikel daar meer over.

Een sterke bezitting qua deelnemers in Drenthe dus zaterdag, maar ook een sterke bezetting bij WWV. Nick van der Meer reed op Koningsdag nog naar een tweede plek in ’s Gravendeel. Poitr Havik gaat na een sterke derde plek in de Ton Dolmans Trofee van vorige aan de leiding van het klassement voor clubrenners in de Topcompetitie. In die zelfde Ton Dolmans Trofee was ook Bob Wubben mee in de beslissende ontsnapping en Coen van Kleef rijdt heel het jaar al de stenen uit de straat. Dus zonder verwachtingen er wordt gestart in Dalen, maar bij de finish in Nieuw-Amsterdam kan er zomaar een bos bloemen te lichten wachten op een renner van de Westlandse formatie.

Voor Nick van der Meer en Poitr Havik is voorlopig ook even de laatste koers. Na een intensief programma de laatste weken met dus meer dan goede resultaten is het tijd om de zinnen te verzetten. Even niet koersen, maar weer gericht trainen richting het volgende zwaartepunt van het seizoen half mei. Daar moet weer gescoord worden in de Topcompetitie en wedstrijden voor de Clubcompetitie.

Zondag is het eveneens een koers zonder direct grote belangen voor Westland Wil Vooruit. De Wim Hendriks Trofee is inmiddels een vrije klassieker. Aan de start zullen geen continentale renners verschijnen, waardoor de kansen op een goede uitslag hier voor de renners van WWV een stuk groter zullen zijn dan op zaterdag in Drenthe. Het is aan Dennis van Leeuwen, Koen van Nieuwpoort, Sem van den Bogaert, Twan Middelburg, Christiaan Meerbeek een Noah van der Meer om deze verwachtingen waar te maken.

Een groep jonge honden dus aan de start zondag in Koewacht. Een groep ook die zich graag wil bewijzen en daar leent de Wim Hendriks Trofee zich uitstekend voor. Samen met ploegleider Leon Hofman zullen ze een plan moeten smeden om optimaal te presteren, want er zal zeker naar ze gekeken worden. Geen ruimte meer voor excuses dus, maar tijd om te knallen.

Al bij al dus weer genoeg reden om reikhalzend uit te kijken naar het weekend. We zijn zeer benieuwd wat de toppers op zaterdag kunnen in het sterke deelnemersveld. Voor zondag zijn we benieuwd hoe de jonge honden hun talent gaan omzetten in prestaties.