In het Avontuur vanachter het Stuur nemen we elke week even plaats achter het stuur van de ploegleiderswagen van Westland Wil Vooruit. Met Gerard Heskes, als onze steun en toeverlaat op de bijrijdersstoel naast ons, kijken we vooruit op het komende wielerweekend. Deze week blikken we vooruit op de Zuid-Hollandse Eilanden Tour.

Gebruikelijk wordt vanaf deze plaats vooruit gekeken, maar afgelopen week werd er bij Westland Wil Vooruit juist achteruit gekeken. Het was tijd voor de tussentijdse evaluatie. Per renner werden hun doelen die ze voorafgaand aan het seizoen hadden bepaald naast de resultaten gelegd. Waar het bij sommige renners een moment was om met een glimlach naar uit te kijken, was het- bij andere renners juist een confronterende sessie. Met name de belofte renners zullen tot het NK een schepje er bovenop moeten doen om mee te gaan naar NK.

Voor de belofte renners blijkt de overstap van nieuwelingen/junioren altijd een flinke. Waar ze vroeger in hun eentje een koers konden winnen, kunnen ze nu niet eens alleen koers uitrijden. Dit zegt niks over de kwaliteiten van deze belofte renners, maar vooral wat over het niveau van de elite/belofte in Nederland. Het is een mooie praktijk les om te leren als team te functioneren en hoeveel je moet doen en vooral laten om zo goed te worden. Het is dan ook aan de begeleiding om dit met de jongens te doen, zodat zij niet alleen in hun actieve fietsleven deze kwaliteiten leren beheersen, maar juist ook in het normale leven hier baat bij hebben. Zo is het wielrennen dus niet alleen een leuke hobby, maar zeker ook karaktervormend.

Genoeg teruggeblikt, tijd voor de blik vooruit. Zaterdag is het tijd voor pas de tweede wedstrijd in de clubcompetitie. De Zuid-Hollandse Eilanden Tour is dan toe aan haar 9e editie. De renners zullen 165 kilometer over de Zuid-Hollandse eilanden moeten afleggen om te finishen in de startplaat Spijkenisse. Voor iederen die ooit met een fiets op de één van de eilanden is geweest, zal het geen verrassing zijn dat de wind een enorme rol kan spelen. Voor zaterdag wordt een zuidwesten wind opgeven. Met het laatste gedeelte van de koers voor de wind kan dit in de kaart spelen van eventuele ontsnapte renners.

Bij Westland Wil Vooruit is het vertrouwen na de afgelopen weken groot. Eerder stonden wel al stil bij het sterke optreden van Dennis van Leeuwen en ook Nick van der Meer laat al weken een glanzende vorm zien. In hun schaduw rijdt Coen van Kleef de laatste weken ook al de stenen uit de straat en als Jos Koop nu eens van pech gevrijwaard blijft, dan is het podium binnen handbereik. Tel daar de onvermoeibare Bob Wubben, deze week nog goed in de Five Rings of Moscow, en Christiaan Meerbeek bij op en u begrijpt dat er zaterdag een team blakend van het zelfvertrouwen aan de start staat. Dan is er ook nog gekozen voor Leon Hofman als ploegleider. Hofman heeft deze Tour zelf meermalen gereden en kent het parcours dus als zijn broekzak. Hij reed standaard goed en zal de renners zaterdag dus van de nodige tips moeten kunnen voorzien.

Toch is ploegleider Heskes er niet gerust op. Hij heeft de laatste tijd een zeer sterk rijdend NWG gezien. Niet voor niks wonnen zij vorige week de klassieker Zuid-Oost Friesland. Voor de clubcompetitie zijn zij dan ook geduchte concurrenten en eigenlijk als ploeg redelijk het zelfde als de Westlandse formatie. Ook zij hebben het team op de eerste plaats. Net als bij WWV geldt dat zij als ploeg willen excelleren om individueel te kunnen winnen.

En als we het dan over teambelang eerst hebben, dan kunnen we niet onder onze steun en toeverlaat Gerard Heskes uit. Elke keer weer als ik hem aan de lijn hebt, dan druipt de liefde voor de sport en zijn team ervan af. Vorig jaar had hij zelf maar liefst 56 koersdagen en daarnaast nog enkele weken in het buitenland. Dat alles om ‘zijn’ jongens van Westland Wil Vooruit bij te staan, te helpen excelleren en vooruit te helpen op alle vlakken. Dus niet alleen het fietsen.

Deze nestor van het Westlandse wielrennen is vandaag 60 jaar jong geworden. Het is werkelijk een genot om elke week te bellen met de wandelde wielerencyclopedie. Dus Gerard: Namens WielerWestland van harte gefeliciteerd met jouw verjaardag!

Proost Gerard!