Na het succes van vorig jaar gaan we dit jaar ook weer vooruitblikken op de wedstrijden van Westland Wil Vooruit. We stappen iedere week in de ploegleiderswagen naast onze steun en toeverlaat Gerard Heskes in het Avontuur vanachter het Stuur. Vandaag een vooruitblik op het komende seizoen.

Boegbeelden

Westland Wil Vooruit is met een kleinere groep renners begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Boegbeelden en speerpunten van vorig jaar Piotr Havik en Jos Koop hebben het team verlaten. Toch leidt dit niet tot paniek binnen de ploeg. Ieder seizoen weer verlaten de beste renners de ploeg en dat is zelfs een doelstelling van Westland Wil Vooruit: Het opleiden van renners naar een hoger niveau. Elk jaar zorgt dit juist weer voor ruimte voor andere renners om in het gat te stappen en zich te ontwikkelen tot nieuw boegbeeld.

© Leon van Bon

Ieder jaar was het vooraf ook niet duidelijk wie het nieuwe boegbeeld zou worden. Afhankelijk van de ontwikkeling die een renner doormaakt in het seizoen kwamen jongens als Jason van Dalen, Bas van der Kooij en Nick van der Meer boven drijven. Daarom zijn er dus geen zorgen in het begeleidingskamp over het vertrek van de twee klasse renners.

Kleiner team

Zoals gezegd werkt Westland Wil Vooruit dit seizoen met een kleinere groep renners. Met de Clubcompetitie, Topcompetitie en de nieuwe UCI Holland cup als mogelijke wedstrijden is er wel een breed scala aan mooie wedstrijden om te rijden. Vanuit Westland Wil Vooruit wordt dit niet als probleem gezien. Het team van vorig jaar was in aantal wellicht groter dan het team van dit jaar, maar de overtuiging is dat het team dit jaar kwalitatief breder is. Eind vorig jaar werd na een moeilijke periode uiteindelijk met slechts 11 man toegewerkt naar het einde van het seizoen. Juist het werken met deze kleinere en kwalitatief aan elkaar gewaagde groep zorgde voor grootste prestaties met de 3e plaats op de NCK als bewijs.

Daarnaast is voor Westland Wil Vooruit de Clubcompetitie het enige grote doel van het seizoen. De UCI Holland Cup zal worden benaderd als losse wedstrijden waarin renners de kans krijgen zich te tonen, zonder druk opnemen tegen continentale ploegen en vooral mogen leren. Ook voor de Topcompetitie geldt dat de renners deze vooral als ontwikkeling zullen rijden. In prachtige wedstrijden met zware tegenstand krijgen ze de kans om zich te meten met de top, te leren en dit weer toe te passen in de wedstrijden voor de Clubcompetitie.

Doelstellingen

Voor Westland Wil Vooruit is dus de Clubcompetitie het grootste doel qua prestaties. De overige wedstrijden zullen vooral moeten bijdragen aan de ontwikkeling van de renners. In dat kader komt er weer een pracht koers terug op de kalender voor de Beloftes van Westland Wil Vooruit: Olympia’s Tour. Een wedstrijd waarin de beste renners jonger dan 23 jaar het tegen elkaar opnemen over meerdere dagen en in meerdere disciplines. Westland Wil Vooruit beschikt over een grote groep beloftevolle jonge renners en in het kader van hun ontwikkeling is Olympia’s Tour een mooie kans.

De doelstellingen van Westland Wil Vooruit liggen dus niet alleen op de prestatieve vlak. Zoals ieder jaar ligt de nadruk op het ontwikkelen van de renners. Samen stappen maken en zeker niet de ontwikkeling van de fiets uit het oog verliezen. De renners krijgen de kans om in de mooiste (inter)nationale koersen hun ploeg, het peloton en zichzelf te leren kennen. Dit alles moet bijdragen in de ontwikkeling van de renner, waarmee hopelijk aan het einde van het jaar een aantal renners weer een mooie stap kunnen maken.

Vertrouwen

Een nieuw seizoen, een kleinere groep en aantal nieuwe gezichten. Het zijn de ingrediënten die Heskes bij elkaar heeft gebracht om tot een mooi recept te komen. Het recept is als vertrouwd inzetten op ontwikkeling van de renners en daarmee gelijktijdig de prestaties hand in hand laten lopen. Marvin van Spronsen en Sjoerd Kouwenhoven moeten de broodnodige ervaring brengen, terwijl met Jaap van der Meij, Carlo van den Berg, Lars van den Berghen en Stef Zeestraten ambitieuze nieuwe renners in de ploeg te begroeten zijn. In een team dat eind vorig seizoen al tot grote prestaties kwam lijkt alles in orde voor een nieuw seizoen. Bij de begeleiding is in ieder geval het volste vertrouwen in de renners en het komende seizoen. Men is met name nieuwsgierig naar welke ontwikkeling de renners individueel en het team collectief kan maken. De kansen gaan komen en het is bijna een zekerheid dat ze gepakt gaan worden.