In het Avontuur vanachter het Stuur nemen we elke week even plaats achter het stuur van de ploegleiderswagen van Westland Wil Vooruit. Met Gerard Heskes, als onze steun en toeverlaat op de bijrijdersstoel naast ons, kijken we vooruit op het komende wielerweekend. Deze week blikken we vooruit op Omloop van de Braakman en de Omloop van de Glazen Stad.

Een druk weekend dus voor de mannen van Westland Wil Vooruit. Twee koersen dit weekend en met vanaf volgende week donderdag de Ardennen Challenge is het een kwestie van periodesering. Toch wil WWV van het weekend scoren. Omloop van de Braakman is één van de mooiste wedstrijden uit de topcompetitie en de Omloop van de Glazen Stad is een thuiswedstrijd waarin men natuurlijk altijd goed wil scoren. Het is dan ook wedden op twee paarden, maar toch ziet ploegleider Heskes genoeg kansen voor zijn ploeg in beide koersen. Niet in de laatste plaats door de mooie resultaten van afgelopen weekend.

Poitr Havik reed in de Noord-Franse etappe wedstrijd naar een mooie derde plaats in het eindklassement, Nick van der Meer won de combinatietrui, de ploeg eindigde als tweede in het ploegenklassement en er werden nog meer ereplaatsen en eervolle vermeldingen bijeen gereden. La Boucle de l’Artois was dus niet alleen goed voor de benen, maar zeker ook voor het moraal. Het was zelfs zo’n succes dat de journalist van Direct Velo die verantwoordelijk was voor de uitnodiging van WWV als liet vallen de Westlandse formatie vaker te willen uitnodigen voor koersen in Frankrijk.

WWV staat dus vol moraal aan de start van beide koersen dit weekend. Te beginnen met Omloop van de Braakman op zaterdag. Een wedstrijd in het Zeeuwse deel van Vlaanderen met kasseistroken en open velden. Het moet een mooi gezicht zijn om de 160 man op een lint te zien rijden tot het ergens breekt. Want dat het breekt, is praktisch een zekerheid in deze Topcompetitiekoers. De smokkelaarsweg is niet alleen berucht door vroegere tijden, maar iedere deelnemer heeft deze weg ook omcirkeld in het koersplan. Daar gaat het sowieso gebeuren en daar moet je dus van voren zitten. WWV denkt hoge ogen te kunnen gooien met Poitr Havik, die dus afgelopen weekend al bewees in grootste vorm te verkeren. Mocht dat niet lukken dan zijn altijd nog Bob Wubben en Nick van der Meer mee om de meubelen te redden voor de Westlandse formatie. Het team bestaat zaterdag verder uit Coen van Kleef, Jaap de Man, Noah van der Meer, Martijn Knoppert en Wessel van Koppen. Genoeg talent en klasse om hoge ogen te gooien op dit mooie podium in deze prachtige wedstrijd.

Zondag staat de thuiswedstrijd op het programma. Tijdens de ploegenvoorstelling liet Jos Koop zich al ontvallen achter deze wedstrijd een kruisje te hebben gezet. Hier wil hij winnen. Het is evenwel de vraag in hoeverre hij is hersteld van zijn val, maar hij zal het zeker gaan proberen. De kans dat het daadwerkelijk een massasprint wordt, is ook aanzienlijk. De laatste jaren was dit steeds het geval en met het voorspelde lenteweer van aankomende zondag is de kans op een aanstormend peloton in de straten van Kwintsheul groot. Koop weet zich gesteund door een mooie ploeg. Wederom zal Nick van der Meer aan de start verschenen en hij doet in gezelschap van Christiaan Meerbeek, Diederik Deelen, Bram Nelck, Jim Duijvesteijn en Dennis van Leeuwen. Wederom is er een reden waarom laatsgenoemde laatstgenoemd is. van Leeuwen maakt zijn comeback na een zware blessure opgelopen in Olympia’s Tour van vorig jaar. Het is een klein wonder dat hij überhaupt weer op de fiets zit en dat hij nu alweer op het niveau zit om de Omloop van de Glazenstad te rijden is al helemaal uitzonderlijk.

Van de overige Westlanders is sowieso bekend dat Jim Lindenburg (Metec) en Sven van Luijk (Monkey Town) ook in Omloop van de Braakman starten. Lindenburg is de laatste tijd goed op dreef en zal wellicht zaterdag ook op een goede uitslag azen. In Omloop van de Glazen Stad staat Marvin van Spronsen namens Trias aan het vertrek. Voor van Spronsen, genomineerd voor Westlands Wielrenner van het jaar, is het een mooie gelegenheid om zijn nominatie voor dit jaar voor elkaar te boksen. Een overwinning in de Glazen Stad telt natuurlijk wel voor twee!