In het Avontuur vanachter het Stuur nemen we elke week even plaats achter het stuur van de ploegleiderswagen van Westland Wil Vooruit. Met Gerard Heskes, als onze steun en toeverlaat op de bijrijdersstoel naast ons, kijken we vooruit op het komende wielerweekend. Deze week blikken we vooruit op het Nationale ClubKampioenschap.

 Zaterdag zullen de wegen van Flevopolder niet veilig zijn voor het overige verkeer. Naar inschatting van ploegleider Heskes zal de winnende ploeg met een gemiddelde van 52 kilometer per uur door over de wegen scheuren. Vanuit Dronten ligt er een parcours van 52 kilometer waar de verschillende wielerverenigingen het tegen elkaar opnemen in een ploegentijdrit.

Alle leden van een club mogen meedoen met het Nationale Clubkampioenschap (NCK). Hierdoor kan het gebeuren dat WV de Jonge Renner met profs Stef Clement en Daan Olivier en Topcompetitiewinnaar Robbert de Greef aan de start staat. Jos van Emden en Wilco Kelderman staan aan het vertrek namens UWTC de Volharding, een sterk deelnemersveld dus. Ook Westland Wil Vooruit heeft (bijna) profs in haar leden bestand, maar Tom Leezer, Jesper Asselman en Piotr Havik kunnen helaas niet aan de start in Dronten verschijnen.

Westland Wil Vooruit zal daarom de eer hoog houden met Nick van der Meer, Sjoerd Kouwenhoven, Jason van Dalen, Bas van der Kooij, Diederik Deelen en Coen van Kleef. Natuurlijk zouden Leezer, Asselman en Havik van toegevoegde waarde kunnen zijn, maar het huidige team lijkt een mooi homogeen gezelschap van rederlijkwijs het zelfde niveau. Daarmee kan Westland Wil Vooruit doen waar ze altijd sterk in is geweest en dat is presteren als team.

De laatste weken is er hard getraind op de ploegentijdrit. De volgorde van de renners, het volledig in het wiel rijden, het overnemen alle aspecten zijn meerdere keren belicht en getraind. Tel daarbij op dat vanavond nog het mentale aspect van haver tot gort wordt doorgesproken in het hotel en de conclusie dat de renners er klaar voor zijn lijkt gerechtvaardigd. Afgaand op de vormpeil van de renners de afgelopen weken moet een evenaring van de prestatie van vorig jaar er in zitten.

Vorig jaar werd WWV 9e, maar stiekem wordt wel naar boven geloerd voor de verwachtte eindpositie dit jaar. Het podium zal gezien het sterke deelnemersveld heel erg moeilijk worden, maar en plek tussen positie 4 en 8 moet volgens de ploegleider haalbaar zijn. Heskes benoemde nog even alle prestaties van de deelnemende renners van de afgelopen tijd: Jason kon winnen in Eurode, Nick heeft vorige week nog in België gewonnen en kon van de week zonder lekke band weer winnen, Sjoerd rijdt al heel het jaar goed, Coen was met Nick in de kopgroep in Echt en ook in Eurode stond de niet klimmer zijn mannetje, Diederik finishte in de Eurode ook knap bij de eerste 30 en was in de finale van Clubcompetitie nog goed voor een 3e plek en ook voor Bas van der Kooij geldt dat hij in Eurode een zeer goede wedstrijd reed met een mooie uitslag als gevolg. Zo laat in het seizoen en alle renners die in Eurode van start gingen reden top 30, dat doet de hoop op een goede uitslag toenemen.

Aan de voorbereiding en de vorm zal het dus niet liggen, maar Heskes benadrukt nog een belangrijk aspect. Alle jongens willen graag. Ze willen laten zien waar het Westland en Westland Wil Vooruit voor staat. De mannen zullen zaterdag dus hun aeromouwen opstropen en alles geven voor een mooi resultaat. Om 16.06 zullen ze van start gaan en ongeveer een uur later zullen ze finishen. Rond 17.30 zullen we weten welke eindpositie de inspanningen van de Westlandse mannen zal hebben opgeleverd.