In het Avontuur vanachter het Stuur nemen we elke week even plaats achter het stuur van de ploegleiderswagen van Westland Wil Vooruit. Met Gerard Heskes, als onze steun en toeverlaat op de bijrijdersstoel naast ons, kijken we vooruit op het komende wielerweekend. Deze week blikken we vooruit op de Kernen Omloop Echt-Susteren.

Wederom een zware UCI koers op het programma voor Westland Wil Vooruit. Deze zondag mogen de mannen van de Wollebrand van start in de Kernen Omloop Echt-Susteren. Sinds 2007 wordt deze koers verreden met de huidige UCI 1.2 status verreden. Ditmaal dus het 10-jarig jubileum en in deze jubileum editie is WWV dus één van de clubs die uitgenodigd is om deel te nemen. Voor de renners een mooie gelegenheid om een karde wedstrijdkilometers toe te voegen aan hun trainingsarbeid.

Afgelopen weekend was dat ook al het geval met de Ronde van Midden-Nederland. De etappe van zondag telde bijna 200 kilometer en werd verreden met een gemiddelde snelheid van 47 km/h. Voor clubrenners zijn dit mooie gelegenheden om zichzelf met een niveau hoger te testen, maar ook om die extra hardheid te leren. Mede daarom was ploegleider Heskes verheugd over het feit dat alle renners van WWV de Ronde van Midden-Nederland uitreden. Natuurlijk wordt dat ook wel verwacht van Nick van der Meer, Diederik Deelen, Jos Koop en Piotr Havik, maar ook Coen van Kleef, Luuk van der Wal, Wessel van Koppen en Christiaan Meerbeek rijden ‘gewoon’ uit. De laatsten zijn stuk voor stuk jonge renners die zich mooi staande weten te houden in het geweld van de continentale renners. Zeker Wessel van Koppen lijkt flinke stappen te maken. Als 18-jarige zo’n koers uitrijden leidt dus tot een opgewekte ploegleider.

Dit weekend dus wederom zo’n soort koers. Ditmaal wordt afgedaald richting Limburg om in verschillende omlopen in totaal 191 kilometer af te leggen. In het smaltste stukje van Limburg is het draaien en keren over smalle wegen en door dorpen en gehuchten. Met meerdere (inter)nationale continentale ploegen aan de start zal de koers weer erg zwaar en hard zijn. Voor WWV is het doel hetzelfde als vorige week: kilometers maken, lekker koersen en naar een goede vorm toegroeien voor het finale weekend van de club- en topcompetitie. Ondanks de slechte uitgangspositie in de rangschikking voor clubs kijkt WWV stiekem wel omhoog en hoopt men in het finaleweekend nog het één en ander recht te kunnen zetten.

Waar ploegleider Heskes dit weekend nog een beroep kan doen Bob Wubben en vorig weekend op Jos Koop, zullen zij in het finale weekend ontbreken. Dit is niet zonder goede reden, want beiden zullen dan in de Tour of Poyang Lake in China actief zijn. Een mooie uitdaging voor hun beiden. Op deze manier kunnen ze met hun passie een mooi stukje wereld zien en natuurlijk hun sport beoefenen op een internationaal niveau. Een aderlating voor de ploeg, maar zulke kansen komen ook niet al te vaak voorbij. Het team bestaat dit weekend naast Bob Wubben uit: Nick van der Meer, Diederik Deelen, Christiaan Meerbeek, Noah van der Meer, Coen van Kleef en Wessel van Koppen.

Zoals gezegd wordt in de komende race de puntjes op de i gezet voor het finaleweekend van de clubcompetitie. Toch wordt er binnen de ploegleiding wel gehoopt op een top 20 klassering voor één of meer renners. Voor en clubploeg zou dat een heel mooie prestatie zijn in het internationale deelnemersveld dat de Kernen Omloop Echt-Susteren kent.