In het Avontuur vanachter het Stuur nemen we elke week even plaats achter het stuur van de ploegleiderswagen van Westland Wil Vooruit. Met Gerard Heskes, als onze steun en toeverlaat op de passagiersstoel naast ons, kijken we vooruit op het komende wielerweekend. Deze week blikken we vooruit op de 30e Grote Omloop van de Veenkoloniën.

 Met enig vertrouwen wordt wel uitgekeken naar deze Omloop bij Veendam. De afgelopen jaren werd er meerdere keren kort gereden door renners van WWV met de overwinning van Jason van Dalen vorig jaar als hoogtepunt en de laatste bocht van Nick van der Meer als dieptepunt.

De reden voor het kort rijden van de renners van WWV zit waarschijnlijk name in het feit dat het de eerste clubkoers van het seizoen is. Iedereen staat bol van de spanning, iedereen is goed voorbereid en uitgerust en iedereen wil nog winnen. In deze hectiek staat de renners van de regerend clubkampioen vaak goed hun mannetje, waar andere renners moeite hebben met de druk en de stress.

Dit jaar staan er 30 renners meer aan de start dan in andere jaren. Door de toevoeging van 5 extra teams bestaat het peloton aan de start uit 180 man. Dit maakt het moeilijk voor een ploeg om de koers te controleren. Sowieso wil Westland Wil Vooruit zich niet gek laten maken. Met 6 man in de ploeg kan je niet overal op reageren en is het zaak om je tegenstand goed te monteren. In de eerdere koersen zijn De Jonge Renner, Kanjers voor Kanjers en de thuisrijdende Groningse eliteteam sterke blokken gebleken. Met een schuin oog zal er zeker naar deze ploegen worden gekeken.

Tijdens de Grote Omloop van de Veenkoloniën is de wind altijd een grote tegenstander van de renners. De Omloop is in een 8-vorm, waardoor de renners alle vormen van wind tegenkomen onderweg. Als je kans wil maken in de Veenkoloniën, dan is het dus zaak om alert en van voren te koersen. Mede door het niveauverschil tussen onervaren clubrenners en renners die terugkomen van Continentaal niveau zullen velen op de kant moeten lossen.
Een nadeel van het parcours is dan toch wel weer de afstand. Met slechts een kleine 150 kilometer is de afstand in ieder geval niet selectief.

Westland Wil Vooruit zal de koers aanvatten met de in goede vorm verkerende Jos Koop, Nick van der Meer & Bob Wubben. De vraag is echter wel in hoeverre Koop nog last heeft van zijn val in de Houtse Linies vorige week. Tijdens de koers zal moeten blijken hoeveel last hij nog heeft van de gevolgen van deze val. Bob Wubben verkeerd dus ook in goede vorm en kan daarmee zijn ploeg misschien een goede dienst bewijzen. Door in de finale er tussenuit te piepen kan hij er voor zorgen dat de snelle mannen van de ploeg in een zetel naar de finish worden gebracht. Dat zou een ideale situatie zijn natuurlijk. Het team wordt verder aangevuld met Coen van Kleef, Diederik Deelen en debutant Bram Nelck. Nelck kwam wat laat op de weg terecht na een lang marathonschaatsseizoen, maar liet in de afgelopen tijd zien goed in orde te zijn. Daarmee maakt de 18-jarige renner dus zijn debuut in de clubcompetitie.

 Voor WWV zal niet alleen de overwinning een doel zijn, maar ook de clubcompetitie zelf. Het is dus belangrijk om met 3 renners voorin te eindigen en het kan wellicht belangrijker zijn om iemand over te houden dan op te offeren voor de overwinning. Deze beslissing zal aan de ploegleiders van dienst Leon Hofman en Jeroen van Vliet zijn. Persoonlijk hoop ik op een mooie revanche van Nick van der Meer. Ik hoop dat hij nu wel recht blijft in de Nick van der Meer-bocht en met zijn handen in de lucht over de streep mag gaan.