In het Avontuur vanachter het Stuur nemen we elke week even plaats achter het stuur van de ploegleiderswagen van Westland Wil Vooruit. Met Gerard Heskes, als onze steun en toeverlaat op de bijrijdersstoel naast ons, kijken we vooruit op het komende wielerweekend. Deze week blikken we vooruit op de Groeistad klassieker en de finale van de Topcompetitie; De Eurode Omloop.

Voordat de blik op het aankomende weekend ging, werd eerst het afgelopen weekend weer door gesproken. Want waren ze goed. Brute pech voorkwam een topklassering in het finaleweekend en daarmee een betere positie in het eindklassement. Als je daar zelfs de onterechte diskwalificatie van Nick van der Meer in de Hel van Voerendaal bij optelt, dan zou de 2e plek in het eindklassement van de clubcompetitie voor Westland Wil Vooruit zijn geweest. Zo goed werd er dus gereden afgelopen weekend.

Nick van der Meer toont al een tijd lang aan weer naar topvorm te groeien. Coen van Kleef heeft dit zulke indrukwekkende stappen gemaakt, dat men zich afvraagt waar dat stopt. Diederik Deelen reeds de laatste weken steevast met de top van Nederland mee. Luuk van der Wal is van ver terug gekomen en staat weer kort op zijn ploeggenoten. Christiaan Meerbeek laat iedere keer weer zien in korte tijd de overstap naar de Elite goed te hebben verteerd en dan blijft Wessel van Koppen over. Amper 18 jaar en tussen het geweld dat Nick, Coen en Diederik kunnen ontketenen, was híj de motor van de ploegentijdrit afgelopen weekend. Voor Westland Wil Vooruit is het een mooie constatering dat jongens als Wessel, Coen en Christiaan de stap kunnen maken. Dat biedt perspectief voor de toekomst.

In de nabije toekomst kunnen ze zich ook weer laten zien. Alle bovengenoemde renners zijn namelijk geselecteerd voor zowel de groeistad klassieker als de Eurode Omloop. Bij de Eurode Omloop sluit Katusha-renner stagiair Piotr Havik nog aan, maar eerst op zaterdag dus de Groeistad Klassieker. Een mooie koers dat veel weg heeft van de Ronde van Midden-Nederland. De Lekdijk zal weer worden bereden en met enige wind kan dat een koersbreker zijn. Over het algemeen gaat er in het begin van de koers een groepje lopen om in de finale weer te worden terug gepakt. Dan lijkt de koers af te stevenen op een massasprint, maar dan gebeurt er nog zoveel in de finale dat de finish altijd weer verrassend is. Met meerdere renners in topvorm zou Westland Wil Vooruit hoge ogen moeten kunnen gooien in deze koers. Na alle pech en verkeerde beslissingen wordt het tijd dat alles eens wel de goede kant opvalt.

Niet alles is dus terug te voeren op pech. Ook verkeerde beslissingen zijn hier een onderdeel van. Na de koers is het makkelijk analyseren en praten, maar de renners vergeten zichzelf wel eens te belonen. In het verleden zaten renners als Leon Hofman en Peter van Dijk altijd in de koers om met hun koersinzicht de jonge renners tot de finale te helpen. Dit jaar was deze rol weggelegd voor Jaap de Man, maar helaas kon hij door omstandigheden deze rol niet op zich nemen. Leon zit tegenwoordig in de ploegleidersauto en van daaruit gebruikt hij nog steeds zijn koersinzicht in het voordeel van de renners, maar het is minder direct dan als je in het peloton rijdt. Hopelijk kunnen de renners dit weekend alles wat ze hebben geleerd in het afgelopen jaar in praktijk brengen, want dan kan alle trainingsarbeid en opofferingen zomaar resulteren in een mooie overwinning.

Op zondag is het dus tijd voor de finale in de Topcompetitie. De laatste wedstrijd in een lange reeks met de beste renners van Nederland. De algeheel winnaar van de Topcompetitie is verzekerd van een contract bij Roompot-Nederlandse Loterij volgend jaar. Dus er zal op het scherps van de snede worden gekoerst. WWV’er Piotr Havik staat nog goed in het klassement en ook hij is in vorm. Hij bewees het afgelopen dinsdag in de GP Briek Schotte al door tweede te worden tussen de profs. Hij mag op zaterdag dan nog wel zijn eerste officiële wedstrijd rijden voor Katusha in de Primus Classic, maar op zondag ligt de focus geheel op een goede uitslag in de Eurode Omloop. Een overwinning in de Omloop kan een opstap zijn naar de overwinning van het eindklassement en het contract bij Roompot. Piotr is evenwel niet de enige die kan scoren aankomende zondag. Ongetwijfeld zal Nick van der Meer ook zijn zinnen hebben gezet op een goede uitslag. Hij rijdt weer een formidabel seizoen, maar die ene klinkende overwinning ontbreekt nog op zijn lijstje.

In ieder geval dus weer genoeg kansen voor Westland Wil Vooruit om zich te meten met de Nederlandse Top. Of beter de top te verslaan. Het seizoen is lang en heeft veel hobbels gekend, maar dat deze renners nu nog in staat zijn om zo goed te presteren zegt veel over hun toewijding en beleving. Daarmee staat er een kleine, maar goede groep renners die met de juist begeleiding tot heel mooie dingen in staat is. Laten we hopen dat ze dit weekend zichzelf niet vergeten te belonen, want ze verdienen het.