In het Avontuur vanachter het Stuur kruipen we achter het stuur van de ploegleidersauto van Westland Wil Vooruit. Met onze steun en toeverlaat Gerard Heskes kijken we terug op wat is geweest, maar nog belangrijker kijken we vooruit naar wat gaat komen. In deze editie kijken we terug op de bizarre Omloop Houtse Linies en blikken we vooruit op de eerste wedstrijd van de Clubcompetitie: Omloop van de Veenkoloniën.

Afgelopen zondag heerste er in eerste instantie een euforische stemming in het Westland Wil Vooruit kamp. Coen van Kleef bleef als een van de weinige clubrenners overeind in het continentale geweld. In omstandigheden die de koersdokter tot het uit koers halen van het halve peloton deed besluiten, werd hij 16e. Moe en leeg door een harde koers en de bitterkoude omstandigheden werd een eindsprint hem te veel. Anders had er wellicht nog meer voor hem ingezeten.

Het was het besluit van de dokter dat nu toch de wenkbrauwen deed fronsen. Een moedig besluit dat uiteraard geaccepteerd werd, maar achteraf bezien levert het ook een nare nasmaak op. Christiaan Meerbeek, Wessel van Koppen en Jaap van der Meij zaten in de groep die uit koers genomen werd. Sterker nog zij reden goed mee en legde meer dan eens hun wil op aan het peloton. Reden genoeg om te vermoeden dat zij van voren zouden eindigen. Dit zou een plek bij de eerste 30 van een loodzware klassieker hebben betekend. De dokter besloot dus anders en die keuze valt alleen te accepteren.

Zaterdag is er voor een aantal de herkansing in Omloop van de Veenkoloniën. De eerste wedstrijd van de Clubcompetitie levert direct een luxeprobleem op. Ploegleider Heskes wil evenwel van geen probleem weten. De ploeg is aantal dan misschien minder dit jaar in de breedte is deze juist meer geworden. Nick van der Meer is net weer in training na een fikse keelontsteking en Carlo van den Berg kampt nog met de naweeën van de val in de Ronde van Zuid-Holland.

Met name het ontbreken van Nick van der Meer zal wenkbrauwen doen fronsen. De Honselersdijker is een vaste waarde en coureur waar je bewezen op kunt bouwen. Juist in deze Veenkoloniën blesseerde Nick twee jaar geleden zijn vinger zwaar. Een periode van revalidatie en trainen op een Tacx volgde, maar toen hij twee maanden later in de Zuid-Hollandse eilanden klassieker uit nood werd opgeroepen stond hij er voor het team. Net weer op de fiets voor trainingen buiten reed hij naar de derde plek.

Voor zaterdag is er dus geen plaats voor Nick in het team voor de Veenkoloniën. Gekozen wordt om hem de tijd te geven om volledig te herstellen van zijn keelontsteking. Zoals gezegd soort de sterkte van de ploeg in de breedte er voor dat zijn plek zonder moeite wordt opgevuld. Voor Westland Wil Vooruit zullen aan de start verschijnen:
Coen van Kleef
Stef Zeestraten
Christiaan Meerbeek
Diederik Deelen
Wessel van Koppen

De verwachting van ploegleider Heskes voor zaterdag is een lastige koers. Er wordt weinig wind voorspeld en daar wordt stiekem altijd wel op gehoopt. De wind zal dus niet het verschil gaan maken, maar verschillende teams hebben renners in hun gelederen die vorig jaar nog op één of meer niveau’s hoger reden. De verwachting is dat zij het verschil kunnen van maken. Deze renners beschikken nog steeds over een motor met groot vermogen. Zij kunnen diep in de finale nog kilometers lang snelheden trappen waar de gemiddelde Clubrenner voor moet sprinten.  Voor de renners van Westland Wil Vooruit is dan ook zaak om tot dit moment geen krachten te hebben verspeeld. Als die gashendel dan open gaat, dan moeten ze er gelijk bij zitten en kosten wat kost het wiel houden. Het klinkt als een makkelijke boodschap, maar meer dan 100 renners zullen met hetzelfde idee rondrijden.

Gezien de vorm die Westland Wil Vooruit de laatste tijd heeft laten zien, zullen de verwachtingen hoog zijn. Daar komt bij dat de Clubcompetitie een van de grootste doelen van de Westlanders is. Naast de individuele prestatie zal het dus ook om de prestatie als club gaan. Voor deze competitie worden de tijden van de eerste drie finishers van een club bij elkaar opgeteld.

Een belangrijke dag dus zaterdag voor WWV. Zoals men zegt is de eerst klap een daalder waard. In 2016 werd hier door Jason van Dalen de basis gelegd voor de winst in de Clubcompetitie. Hij kwam als eerste over de streep en was daarmee de laatste Westlander die de Veenkoloniën won.

Foto:Clubcompetitie.nu