google.com, pub-6238492612415841, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Vrijdagmiddag 15.00. De weg richting Limburg staat muurvast. Heel het land probeert via alle mogelijke wegen Valkenburg te benaderen. De jaarlijkse invasie van het zuidelijkste stukje Limburg is weer in volle gang. Als een pelgrimstocht voor vrome gelovigen, wordt de tocht ieder jaar weer ondernomen. Echter zijn nu niet bezinning, rust en dichter komen tot een verheven macht de ingrediënten voor een geslaagde reis. Ditmaal gaat het om een weekend op de fiets.

De enige echte Nederlanse WorldTour klassieker van het jaar is met de toertocht een dag voorafgaand uitgegroeid tot een evenement met 15.000 deelnemers en nog veel meer bezoekers. Valkenburg en omgeving barst uit haar voegen en op iedere hoek van de straat is iemand in een lycra broek te vinden. Gezelligheid en prestatie gaan in het weekend hand in hand. Door afstanden variërend van 60 tot 240 kilometer is er voor iedereen een sportieve uitdaging te vinden. Voor sommigen eindigt de helletocht van 100 km met een wandeling van enkele honderden meters het laatste stuk de Cauberg op. Voor anderen betekent de Cauberg na 240 km gewoon het buitenblad laten staan en nog 1x alles er uit. Om later samen in de grote feesttent een biertje te drinken en het leven met de fiets te vieren.

Aangezien de Amstel Gold Race een evenement is waar bier en fietsen hand in hand gaan, kan het ook op een warme interesse vanuit het Westland rekenen. Natuurlijk is Westlander Leo van Vliet de koersdirecteur, maar ook voor die tijd daalde het Westland massaal af voor de Amstel. Het is moeilijker om geen bekende tegen te komen in Valkenburg, dan anoniem te winkelen in de Tuinen. Juist daarom blijft het trekken aan de Westlander om naar Valkenburg af te reizen en in 1 van de vele kroegjes gezellige avonden te beleven met een mooie rit tussendoor. Eigenlijk is het, als je het zo bekijkt, een jaarlijks Westlandsfeestje in Zuid-Limburg. De plek waar op dat moment noeste arbeid, gezellig- en gemoedelijkheid samen komen. Juist die combinatie, zo herkenbaar voor het Westland, zorgt voor een niet afnemende populariteit van het feest.. En het mooiste is: Iedereen is uitgenodigd.