Vandaag was het echt de grote dag. Om 10.05 ging ik van start op mijn allereerste WK. Om 7.00 uur zaten we aan een goed ontbijt zodat we genoeg energie hadden voor de wedstrijd. Daarna alle spullen nog een keer nagelopen en met de auto naar het parcours.

Bij het parcours mochten we gebruik maken van de WM3 bus om ons om te kleden en voor te bereiden op de start. Voordat we van start konden, moesten we nog tekenen, naar de materiaalcontrole en op de foto. Omdat Nederland 1e staat in de Nationscup mochten we als tweede team oprijden. Italië had namelijk de uittredend wereldkampioen dus zij mochten als eerste. We stonden allemaal op de eerste starttijd met een hele boel camera’s voor onze neus. Ook een camera van Eurosport en de uci-livestream, waar de wedstrijd live op te volgen was.

10.05 de start! Ik kwam heel goed weg en nam samen met Eva Jonkers de leiding. We doken meteen een tunnel in en gingen het viaduct op. Op het viaduct was het wat duwen en trekken, want er kwam een lastige en gladde bocht aan. De bocht ging goed en we zaten met heel team NL goed voorin. Kort daarna was het tijd voor de eerste klim, eentje van 600m. Het was meteen duidelijk dat er een goed tempo gereden werd omhoog, maar ik kon goed mee. Vanaf de eerste klim is het geen meter vlak richting de Salmon Hill. Geen tijd om te herstellen dus. Op de Salmon Hill aangekomen zat ik goed voorin en de afdaling ging oké. De rest van het rondje was vooral vlak en afdalen, maar het tempo bleef hoog, omdat er een Deense weg was.

De tweede keer de Salmon Hill was een stuk pittiger en hier verloor ik dan ook de aansluiting met het peloton. Gelukkig kon ik in de afdaling wel terugkomen, maar dit kostte me wel heel veel kracht. In de derde ronde verloor ik weer de aansluiting, maar dit keer kwam ik niet meer terug. Samen met twee andere Nederlanders zat ik in de tweede groep. We bleven een redelijk tempo rijden en zagen dat voor ons ook de andere twee ploeggenootjes uit de eerste groep waren gelost. In de laatste ronde was ik helemaal kapot en kon ik niet meer bij de derde groep blijven. Uiteindelijk kwam ik in m’n eentje als 41e over de streep. Na de wedstrijd moesten we nog het grote podium op voor de huldiging van de Nationscup waarin Nederland eerste is geworden.

Foto: Sportfoto

Misschien is dit als team niet helemaal wat we van het WK verwacht hadden. Ik had graag gehad dat we ons echt met de wedstrijd hadden kunnen bemoeien en onze tactiek konden laten zien. Maar helaas was ik en ik denk de rest van de ploeg ook hier nog niet sterk genoeg voor. De Italianen waren te sterk en hebben het heel slim gespeeld.

Ik heb heel erg genoten van alle indrukken en ervaringen en heb heel veel motivatie om te gaan trainen voor volgend jaar!

Eerste foto: Geert Nachtergaele