Deze week ligt hij weer op de mat. De enige echte Westlandse wielerkrant La Gazetta dello sport van het Hele Westland, met als dit jaar het onderwerp Il Captano. Oprichter van Wieler Westland Rick van der Zanden is ook geïnterviewd voor deze krant als Il Captano van de digitale snelweg. Lees hier het ontstaan en de visie van Wieler Westland. En zoals Rick zegt: als een Neeltje Jans – een bouwplatform! – de Tour binnen kan halen, waarom kan het Westland dat dan niet?

Hij is misschien wel de grootste wielergek van het Westland en anders toch zeker de best geïnformeerde. Il Captano Rick van der Zanden van www.wielerwestland.nl. Als kleine jongen fietste de ‘s-Gravenzander bij Westland Wil Vooruit. Na een kleine uitstap naar Restore in Pijnacker klopte hij weer bij WWV aan. Hij ging aan de slag als ploegleider bij de Nieuwelingen. “In de periode bij Restore merkte ik dat er eigenlijk heel weinig geschreven werd over wielrennen in het Westland. Nieuws vanuit Westland Wil Vooruit bereikte nog wel de media, maar heel veel ander wielernieuws bleef buiten beeld. Daar wilde ik graag verandering in brengen met een platform speciaal voor Westlands wielernieuws.

Groeien

Een jaar geleden, eind april 2016, lanceerde Rick www.wielerwestland.nl. Inmiddels haalt hij 500 hits per dag en dan worden de sociale media niet eens meegerekend. “Het loopt leuk nu, we zijn echt aan het groeien. Ik merk dat steeds meer mensen de site lezen en waarderen en dat is natuurlijk geweldig. Zeker omdat het best veel tijd kost. Ik heb gewoon een baan van veertig uur en ‘s avonds kruip ik achter de computer voor de website. Ik heb hulp, maar tijd om zelf te fietsen schiet er bij in. Ja, dat is jammer, maar de wielrenfiets blijft lonken hoor!”

Westland Klassement

Een voordeel van een stijgend bezoekersaantal betekent dat er ook wat inkomsten binnenkomen via de site. Die steekt Rick in nieuwe projecten, zoals de Westlandse Wielerprijzen 2016 die hij eind maart uitreikte bij Van Schijndel Wielersport. Een ander project van Rick is het nieuw leven in blazen van het Westland Klassement. “Ik wil de Westlandse wielersport promoten en heel belangrijk daarbij is dat de jeugd enthousiast blijft. WWV heeft niet te klagen over aanwas, maar vorig jaar werd de Nieuwelingencategorie in Maasdijk geschrapt wegens te weinig aanmeldingen. Dat willen we met het Westland Klassement voor Junioren en Nieuwelingen tegengaan. Samen met Iwan Zuiderwijk, ook ploegleider bij WWV, en Stichting Wieler Evenementen Westland hebben we het klassement uitgedacht. De regels zijn zodanig dat we die jongens maximaal motiveren om aan zoveel mogelijk Westlandse Wielerrondes mee te doen. De grootste motivatie daarbij is natuurlijk één van de twee gouden leiderstruien. Ja, natuurlijk goud! Het is natuurlijk wel een Wèstlands Klassement”, glimlacht Rick

De Tour naar het Westland

Ook naar buiten toe wil Rick de Westlandse wielersport promoten. “Westland is de grootste wielerregio van Nederland. Een belangrijk doel van mijn site is om dat uit te dragen. Mijn ultieme droom? Laat ik het zo zeggen; als een Neeltje Jans – een bouwplatform! – de Tour binnen kan halen, waarom kan het Westland dat dan niet? Of anders de Giro of Vuelta? Westland is misschien wel de wielrenregio van Nederland en het is een streek met veel bedrijvigheid, dus waarom niet? Het zou een prachtige promotie van onze streek en onze wielersport zijn!”, besluit de wielerfanaat.

Bron: www.hethelewestland.nl

Foto: Fred v/d Ende