Afgelopen dinsdag reed WWV renner Piotr Havik zijn eerste koers in Katusha outfit. De koers maakte geen deel uit van het officiële programma van Katusha voor de stagiair, maar het leverde wel gelijk de eerste podiumfoto in Kathusa kleding op.

In het winderige Desselgem had Havik zich voorgenomen om aanvallend te koersen. Na een trainingsweekend in België ter voorbereiding op de komende belangrijke stageperiode bij Katusha was de GP Briek Schotte bedoelt om de puntjes op de i te zetten wat betreft de conditie. De uitslag zou eigenlijk van secundair belang zijn, maar tijdens de koers ontvouwde zich een koersverloop wat Havik een mooie tweede plek opleverde.

De aanvallende intenties van Havik werden direct in het begin duidelijk. In de eerste twee ronden ontstond er direct een kopgroep van zes met Havik daarbij. Niet veel later wisten nog eens 8 renners de oversteek te maken en was de koers al in haar definitieve plooi gevallen. Onderweg werden nog twee renners overboord gegooid waardoor de finale met 12 man werd aangevangen. Zoals eerder gezegd was de overwinning niet direct het eerste doel voor Havik en ook in de kopgroep spaarde hij zich niet. Met het vizier op de koersen die komen gaan, verrichtte hij veel werk in de ontsnapping. Toch wist hij in de finale de beslissing te forceren.

Op 30 kilometer van de aankomst was het één van de Crélan renners die de debatten opende. Na een kleine vijf kilometer was zijn poging over en vanuit derde wiel zag Havik zijn kans schoon. Hij counterde de aanval en pakte direct een gat. Niet veel later zag Havik een Crélan renner in aantocht en besefte dat hij met zijn tweeën goede kans zou maken. In eerste instantie dacht Havik dat het Timothy Duponts ploeggenoot was, maar het bleek Dupont zelf. Dupont was vorig jaar nog de zegekoning van UCI Europe Tour en Havik besefte dat de sprint winnen lastig zou worden. De rest van de tijd probeerde Havik Dupont stuk te rijden, maar de Belg gaf geen krimp. Het laatste stuk van de koers stond de wind pal tegen. Hierdoor kon Havik het verschil niet meer maken en won Dupont de sprint.

Een mooie tweede plaats was uiteindelijk het hoogst haalbare voor Havik in Desselgem dinsdag en daar kon hij vrede mee hebben. Zeker gezien de opbouw richting de komende periode is het vooral een mooie bevestiging van de aankomende vorm. Het geeft vertrouwen voor de koersen die gaan volgen voor Katusha en het geeft moraal. Niet dat Havik een gebrek aan moraal heeft. Hij brandt van de ambitie en is dit seizoen nog niet klaar. De stage bij Katusha dankzij de Wattmeister ziet hij als een unieke kans, maar ook de finale van Topcompetitie speelt door zijn hoofd. Ook daar wil hij scoren, wellicht voor de laatste keer in het shirt van Westland Wil Vooruit. Voordat het zo ver is volgt zaterdag eerste de Primus classic. De eerste koers officieel voor Katusha. Een belangrijk en spannend weekend staat dus te wachten voor Havik.

Klik hier voor een samenvatting van de koers.