Voedingsrepen. Ze zijn er in vele soorten en smaken. Er zijn zoveel merken dat je als consument soms door de bomen het bos niet meer ziet. Maar wat is nu een goede voedingsreep en waar moet die aan voldoen? Wij kregen van onze vrienden van www.cyclingxpert.nl drie repen van verschillende grote merken in de voedingsreepbranche om te kijken of hier de ultieme reep tussen zat.

Om te beginnen met testen moeten we weten wat een renner nu belangrijk vindt aan een voedingsreep. Allereerst moet de reep natuurlijk energie geven tijdens een inspanning. Aangezien je tegenwoordig meer voedingsgoeroe's dan fietsen in Nederland hebt gaan wij het hele riedeltje over hoe het lichaam koolhydraten en vetten omzet in energie niet nog een keer uitleggen. Wel belangrijk is dat je twee soorten koolhydraten hebt; snelle en langzame. In een voedingsreep moet hier de perfecte mix van zitten om het ultieme uit je prestatie te halen.

Ten tweede moet een reep makkelijk weg te kauwen zijn. Je moet als renner er toch niet aan denken om tijdens inspanning ook je in te spannen om je voedingsreep weg te werken? Nee een goede reep kauw je gemakkelijk weg, daarna neem je een slok uit je bidon om alles weg te spoelen en je kan je weer focussen op de inspanning.

Tot slot de smaak en smeltgevaar en gevoel. Oké over smaak valt niet te twisten, maar er zijn wel regels. Een nasmaak of te zoete reep zijn zaken die tijdens inspanning niet lekker zijn voor de atleet. Daarnaast heb je wel eens repen die smelten in je handen. Dit is vooral niet handig als je na het eten je stuur weer vastpakt. Dan kleeft en plakt alles!

Met deze drie dingen in ons achterhoofd gingen wij op pad met de Born Flapjack bars, Win2 Energy bars en Maxim Energy Bar.

Born Flapjack bars

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De eerste reep waarmee wij op pad gingen was de Flapjack van Born. Dit is de grootste reep van de drie. Born is al jarenlang een toonaangevend merk in de sportvoeding en sportverzorging. Samen met Team Giant-Alpacin (voorloper van Team Sunweb) heeft Born de Flapjack ontwikkelt. Dit geeft de reep hoge verwachtingen! Laten we beginnen met het begin. De prijs. Een doos Flapjacks kost bij Cyclingexpert.nl € 22,95. Hiervoor krijg je 15 repen. Dat is teruggerekend € 1,53 per reep.

Na een hap van de Flapjack zie je iets wat je niet vaak ziet. Er zit namelijk havermout in de reep verwerkt. Hiermee krijg volgens Born een extra aanvulling van de koolhydraten tijdens het sporten. Daarnaast houdt havermout de honger in toom. Snel maar eens een hap nemen. De smaak van de reep is vanille en die is prima. De reep is niet te zoet of heeft een gekke nasmaak. Het probleem zit hem echter in de havermout. Het is een goede toevoeging, maar het nadeel van havermout is dat je niet zomaar even weg hapt. Je moet toch wel even de tijd nemen om de reep weg te krijgen. Minpuntje dus. Maar na het eten van de reep merk je wel dat je honger is gestild en dat je snel weer over energie beschikt. Ook na een uurtje door te hebben gereden merken we dat we nog verzadigd zijn en nog steeds kunnen beschikken over onze energie.

De Flapjack doet dus wel wat die moet doen. Hij geeft je snel energie en zorgt dat je lang erop kan teren. Zonde van dat kauwen, want wij moesten echt ons best doen en dit is tijdens inspanning echt niet fijn. Je ademhaling veranderd en de focus gaat meer op het kauwen liggen dan op de inspanning. De maximale 5 renners krijgt de Flapjack dan ook niet, maar met drie renners is het een mooie subtopper!

Win2 Energy bars

 

 

 

 

 

 

 

Voedingsreep nummer twee is de Win2 Energy bar. In een doos van 35 stuks worden ze bij Cyclingexpert.nl verkocht voor € 43,95. Dat is omgerekend € 1,26 per reep en daarmee zijn ze goedkoper dan de Flapjack. De reep is ontwikkeld in samenwerking met professionele atleten en een voedingsdeskundige aan het UZ Gent. Net als bij de Flapjack geeft dit weer hoge verwachtingen. Volgens de ontwikkelaars wordt de reep gekenmerkt door het gemak waarmee je de reep tijdens het fietsen kunt opeten. We zijn benieuwd...

De Win2 Energy bar maakt gebruik van een soort marsepein laag van amandelpulp om de reep heen. Als je geen liefhebber bent van marsepein heb je dus pech, want helaas hebben ze geen andere smaken. Je zal denken dat het marsepeinen laagje smelt, maar dit is niet zo. Dit is een pluspuntje. Snel een hap. De reep is vrij gemakkelijk te verorberen. Weer een pluspuntje. In de reep zelf heeft Win2 Chia-zaad verwerkt, zodat men snel weer energie krijgt. Alleen dit merken wij niet zo. Daar waar je bij de Flapjack een gevoel kreeg dat je er weer tegen aan kon bleef dit gevoel bij de Win2 wat uit. Dus qua leveren van energie scoort de Win2 minder. Gelukkig voor ons hadden wij van Cyclingexpert.nl twee repen gekregen, dus konden er na een uurtje nog een eten!

Het gemakkelijk eten en niet smelten zijn twee dikke plussen. Toch levert het niet de energie zoals de Flapjack. Daarom krijg de Win2 Energy Bar van ons drie renners

 

Maxim Energy Bar

 

 

 

Tot slot de Energy Bar van Maxim. Daar waar de Born Flapjack en Win2 Energy bar in één smaak is te verkrijgen heeft Maxim zich uitgesloofd. Met de smaken Appel-Kaneel, Banaan-chocolade, Banaan-Yoghurt, Cappuccino, Caramel, Cookie, Haver, Amandelen en Salty Nuts heeft Maxim het grootste palet aan smaken van de drie merken in huis. Wij kregen van Cyclingexpert.nl de smaak banaan-yoghurt mee. Laten we beginnen met het vergelijken van de prijzen. Een doos Maxim Energy Bars kost bij Cyclingexpert.nl € 46,95. Daarvoor krijg je 25 repen. Dat komt neer op € 1,88 per reep en zijn daarmee de duurste van de drie, maar kan hij zijn waarde ook verzilveren in zijn prestatie?

Geen verkooppraatjes over ontwikkelingen met sporters of universiteiten. Maxim gooit het op haar uitgebreide smaken pallet. De reep bestaat voor  70% koolhydraten. Dit maakt de repen ideaal voor gebruik zowel voor als tijdens de inspanning. Hop de fiets op en eten maar! De yoghurtlaag om de reep is geen succes. Het smelt namelijk en dat geeft altijd een janboel. Als je dan weer aan je stuur zit met je handen gaat alles plakken. Een hap leert ons dat de smaak prima is. Je zal zeggen yoghurt en banaan wordt zo zoet, maar wij vinden van niet! De reep hapt ook lekker makkelijk weg en krijgen wij ook het gevoel dat die redelijk vult. Niet zoals de Flapjack, maar wel meer dan de Win2. Daarnaast merken we ook dat we weer snel energie hebben om nog een paar uurtjes door te fietsen.

Onze conclusie over de Maxim Energy Bar liegt er niet om. De reep is dan wel de duurste van de drie, maar hij is ook de beste die wij hebben getest! Door de diversen smaken heeft Maxim voor iedereen wat wils! De energie die je er van krijgt is ook prima. De volle vijf renners krijgt de Maxim niet, want dan moet die nog wat meer vullen en omlaag gaan met de prijs, maar zeker wel vier renners!

 

 

 

 

Natuurlijk bedanken wij Cyclingxpert voor de geleverden voedingsrepen! Bekijk eens hun site of ga langs in hun winkel aan de Dijkshoornseweg 181 in Delft (tegen Den Hoorn aan).